AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, 9-13 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Bakan Albayrak ile yakın bir işbirliği içerisinde olduklarını ifade eden Sefcovic, görüşmeleri sırasında Albayrak'ın Türk Akımı anlaşmasıyla ilgili detayları kendisine anlattığını dile getirdi. Sefcovic, şöyle konuştu:

"Benim için en önemlisi Türkiye'nin kaynak çeşitliliğini yaratmaya devam edeceği oldu. Çünkü kaynak çeşitliliği ne kadar artarsa enerji güvenliği de o kadar artar ve fiyatlar da daha uygun hale gelir. Ama tabii ki Türk Akımı anlaşması şu an çok taze. Bizim de bu projeyi detaylı bir şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği'nin gelecekteki doğalgaz ihtiyacı konusunda cevaplanması gereken birçok soru var. Şu anda tahminlerimiz doğalgaz ihtiyacımızın yıllık 380 ile 450 milyar metreküp arasında olacağı yönünde. Bu gazı en uygun şekilde nasıl, hangi kaynaktan sağlayacağız? Nerede kullanacağız, arz-talep dengesi nasıl sağlanacak? Bu soruların cevaplanması gerekiyor. Bu projenin de ekonomik olarak uygulanabilir olması lazım. Bunların hepsinin detaylıca tartışılması gerekiyor."

Kış gazı güvencede

Bu kış Rusya'dan Avrupa'ya gelecek gazda herhangi bir problem yaşanmayacağından emin olmak istediklerini vurgulayan Sefcovic, "Rusya Enerji Bakanı'na geçtiğimiz iki kışta doğalgaz arzı konusunda bir sıkıntı yaşamadığımızı, bu kış da aynı şeyi beklediğimizi aktardım. Avrupa Komisyonu olarak Ukrayna ve Rusya arasında bu konuda üçlü bir protokol imzaladık. Bu protokolün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Novak ile ayrıca, Rus gazının uzun vadede nasıl ve hangi rotalardan Avrupa'ya gelebileceğini tartıştık. Türk Akımı önerilerden birisi ama bizim için Ukrayna transitinin korunması da çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

AA