Bu yılın üçüncü çeyreği ile ilgili alınan rakamlar, işini kaybedenlerin sayısının 2008’den bu yana en düşük rakamlarda olduğunu gösterdi.

Ekonomik krizin patlak verdiği 2008 yılından bu yana ilk kez bu yılın üçüncü çeyreğinde, bu kadar az kişi işini kaybetti. Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) tarafından açıklanan rakamlara göre bu yıl temmuz, ağustos ve eylül aylarında 95 bin kişi işini kaybetti. Başka bir değişle çalışan kesimin yaklaşık yüzde biri işsiz kaldı.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 100 bin kişinin işsiz kaldığını belirten CBS, iki yıl önce bu sayının 125 bin kişi olduğuna vurgu yaptı.

Daha çok esnek kontratlı çalışan kişilerin bu yılın üçüncü çeyreğinde işsiz kaldığının görüldüğü verilerde, özel iş ve işçi bulma kurumu aracılığıyla veya bir yıldan az süreli kontratlı çalışanların yoğun olduğu dikkat çekiyor.

2014 yılında esnek kontratla çalışanlar arasında işsiz kalanların oranı yüzde 3,5 iken bu oran bu yıl yüzde 3,1’e geriledi. Kendi işyeri olanlar arasında işsiz kalanların oranı ise geçen yıla göre artış gösterdi.

Öte yandan geçici kontratla çalışanların işlerini kaybetme nedenleri birbirinden farklılıklar gösteriyor. Yüzde 35’inin nedeni yaptıkları işin sonlanması olurken, büyük çoğunluğun kontratının yenilenmediği görülüyor. Bunun dışında kalan nedenlerin başında, eğitime başlamak (yüzde 11) veya işyerinde anlaşmazlık (yüzde 5) geliyor.

CBS tarafından daha önce yapılan açıklamada ekim ayında Hollanda’daki işsizlik oranının yüzde 6,9 olduğu belirtilmiş, başka bir değişle 616 bin kişinin işsiz olduğu kaydedilmişti. 25 yaşın altındaki gençlerde işsizlik oranının yüzde 11,6 olduğuna vurgu yapılmıştı.

© SONHABER.EU