İddialara göre kendilerini Uygur Türklerine akraba gibi tanıtan casuslar ziyaret ettikleri ailelerin ne kadar dindar oldukları yönünde gözlem yaparak hükümeti bilgilendirdi.

Amerikalı antropolog Darren Byler'ın hazırladığı raporda anlatılanlara göre, ziyaretçiler ev sahibi Uygur Türklerinin namaz kılıp kılmadığını, Ramazan ayında oruç tutup tutmadığın, kadınların giyim kuşamlarını ve İslami kelimeler kullanıp kullanmadığını kayıt altına aldı.

Amaç toplama kamplarına gönderilecek Uygur Türklerini tespit etmek
Uzatılan sigarayı veya alkolü almamak, karşı cinsle el sıkışmamak gibi davranışlar da not alınan hususlar.

Asya Toplumları Merkezi'nin yayınladığı rapora göre, Çinli yetkililer, bu istihbaratı toplama merkezlerine gönderilecek Uygur Türklerini tespit etmek için kullandı.

Araştırmada, 2014'te 200 bin, 2016'da 110 bin ve 2017'de ise bir milyonun üzerinde Han Çinlisinin Uygur köylerine gönderildiğini belirtildi.

'Uygur Türkleri siyasi baskı ve işkence görüyor'

Pekin yönetiminin "yeniden eğitim" ya da "mesleki eğitim" adı altında bir milyonun üzerinde Uygur Türkü'nü toplama kamplarında gözaltında tuttuğu biliniyor.

Bağımsız kaynaklarsa siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın tutulduğu bu kamplardaki mahkum sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor.

Bu kamplarda kalanlar domuz eti yemeye, alkol almaya ve İslam dinini kınamaya zorlandıklarını söylüyor.

'Aşırılık yanlıları tarafından kandırılan, aldatılan bazı kişilerin yeniden eğitime tabi tutulduğunu' savunan Çin ise bu uygulamayı, dinci radikallerle mücadele olarak tanımlıyor.

'Kamplardaki mahkumların çocukları yetimhanelere gönderiliyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Doğu Türkistan Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur halkına 'sistematik insan hakları ihlalleri' yapıldığını kabul ederken, Birleşmiş Milletler de Uygur Türklerinin siyasi baskı ve işkence gördüğüne dair inandırıcı delillerin olduğu açıklamıştı.

Sözde 'eğitim' verildiği söylenen toplama kampında kalanların çocuklarının da yetimhanelere yerleştirildiği, hükümetin 5 bin çocuk kapasiteli en az 45 yeni yetimhane yapmak için 30 milyon dolar bütçe ayırdığı ortaya çıkmıştı.