Teknik arıza ya da pilot hatası seçenekleri tamamen devre dışı.

Geçtiğimiz cumartesi günü Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinden St. Petersburg'a gitmek üzere havalandıktan sonra Sina Yarımadası'na düşen uçakla ilgili sabotaj ihtimali giderek güçleniyor. Yetkililer, dün yaptıkları açıklamalarda uçağın teknik açıdan sorunsuz olduğunu dile getirerek, kazada "dış etken"in rol oynadığını vurguladı. Yapılan ilk belirlemelere göre, pilotların da olayda herhangi bir kusuru söz konusu değil. Airbus A321 tipi yolcu uçağını işleten Kogalimavia Havayolları'nın üst düzey yöneticisi Alexander Smirnov, dün Moskova'da basın toplantısı düzenleyerek, kazayla ilgili son bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı. Havada parçalanarak yere çakıldığı belirlenen uçağın teknik arızasının olmadığını kaydeden Smirnov, "Pilot hatası da tamamen ihtimal dışı" dedi. Smirnov, "Geriye tek bir olasılık kalıyor: O da uçağın 'dış etken' nedeniyle düşmüş olması" ifadelerini kullandı, ancak ayrıntıya girmedi. Alexander Smirnov ayrıca, uçağın havada parçalara ayrılması nedeniyle, pilotların ya da kabin görevlilerinin herhangi bir acil yardım çağrısında bulunamadıklarını belirtti. Smirnov, "Kontrolü tamamen yitirdiler ve uçak düşmeye başladı. Yerle bu nedenle temas kuramadılar" şeklinde konuştu.

KREMLİN'DEN SABOTAJ İMASI
Kazanın gerçekleştiği günün akşamı DAEŞ terör örgütünün "Uçağı biz düşürdük" açıklamasını ciddiye almayan Rus tarafı, böylece sabotaj ihtimalini ima etmiş oldu. Kremlin Sarayı'ndan yapılan yine dün yapılan resmi açıklamada da, "Kazanın terör saldırısı nedeniyle yaşanmış olabileceği seçeneğini göz ardı etmiyoruz" denildi.

CENAZELER RUSYA'YA GETİRİLDİ
Düşen uçakta bulunan 224 yolcu ve mürettebatın cenazeleri, dün iki ayrı uçakla Rusya'nın St. Petersburg şehrine getirildi. Yolcu yakınlarından DNA örneklerinin toplanmasının ardından, cenazeler için kimlik tespit çalışmaları başlatılacak. Öte yandan, kazanın nedeni ortaya çıkıncaya kadar Sina Yarımadası üzerinden uçmayacağını duyuran uluslararası havayolu şirketi sayısı 10 oldu. Kogalimavia Havayolları'nın Şarm el Şeyh seferleri ise devam ediyor.

FRANSIZ UZMANLAR AÇIKLADI: DAEŞ YAPMADIĞI EYLEMİ ÜSTLENMEZ
Uçağın havada parçalandığının ortaya çıkmasının ardından Fransız uzmanlar, olayın arkasında DAEŞ'in bulunduğu yorumunu yaptı. DAEŞ terör örgütünü inceleyen Romain Caillet "DAEŞ şimdiye dek yapmadığı hiçbir saldırıyı üstlenmedi. Aksi bir tavır, örgütün güvenilirliğini sarsar. Uçağı füzeyle vurduklarını söylemiyorlar, sadece düşürdüklerini söylüyorlar. Eylemin, sembolik bir anlamı da var. Rusya'nın Suriye'deki saldırılarına destek veren tek Arap ülkesi Mısır. Saldırının Mısır'da gerçekleşmesi de tesadüf değil" ifadelerini kullandı.