Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinde yaşayan siviller, militanların varlığının eskiye nazaran azaldığını ve kurtarma operasyonu sırasında sivillere zarar verilmesi endişesinin hakim olduğunu belirtiyor.

AA muhabiri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) merkezli ancak Musul için özel yayın yapan "El Ğad (Yarın) Radyosu'nun" canlı yayınına katılarak programa Musul kent merkezinden bağlanan vatandaşlarla konuştu.

Radyo programına katılan ancak DEAŞ'ın korkusundan dolayı isimlerini açıklamayan Musul sakinleri, kent içerisinde günlük yaşam ve kısa bir süre önce başlatılan kurtarma operasyonu sonrasında kentteki izlenimlerini aktardı.

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin koordineli bir şekilde başlattığı "Musul'u kurtarma operasyonunun" başlaması haberini aldıkları zaman duygulandıklarını belirten Musullu bir kadın, DEAŞ'ın kent içerisindeki hareketliliğin eskiye göre azaldığını ifade etti.

Kent merkezi içerisindeki "DEAŞ polisleri"ni de eskisi gibi cadde üzerinde göremediklerini aktaran Musullu kadın, "Bizim bölgede sadece birkaç tane Husba'yı (DEAŞ'ın polisi) görmek mümkün. Sokaktaki vatandaşların hepsi, militanların savaş cephesine gittiğini konuşuyor." dedi.

"Musul'un dışında ne olup bitiğinden haberimiz yok"
Irak ordusunda görevli olduğu için öldürülme riskinden dolayı yaklaşık 2 buçuk yıldır evinden çıkamayıp gizlendiğini aktaran bir asker ise, "Musul'un dışında ne olup bittiğinden haberimiz yok. Son dönemlerde militanların kent merkezindeki varlığının ciddi bir şekilde azaldığını fark ettik." dedi.

DEAŞ'a karşı misilleme eylemleriyle adını duyuran "Ketaib Grubu'nun" son dönemlerde saldırılarının arttığına da dikkati çeken Musullu asker, "Halk sprey boya ile Arapça direniş anlamına gelen "mukaveme"nin baş harfini duvarlara yazarak terör örgütü militanlarına mesaj veriyor. Bazen kent içerisinde çatışmaların meydana geldiği bilgisini alıyoruz." diye konuştu.

Radyo programına katılan bir başka Musullu kız öğrenci ise halk arasında ordunun sivillere zarar vermesi endişesi olduğunu belirtirik, "Sivillere zarar verilmeden en kısa zamanda kentin geri alınmasını bekliyoruz. Kentin alınması uzadıkça, DEAŞ'ın sivillerden intikam alması da artacaktır." yorumunu yaptı.

AA