İran'ın ülkedeki Afgan mültecileri maaş ve oturma izni karşılığında Suriye'de Esad güçleri saflarında savaşmaya gönderdiği iddia edildi.Fatimiyyun Tümeni, İran tarafından Suriye'ye 'Şam'daki Şii türbelerini kurtarmak' için gönderiliyor. Tümen, Hizbullah'tan sonra Esad güçlerinin yanında savaşan en büyük ikinci yabancı askeri grup...

İran'daki haber ajanslarına göre, savaşın başlamasından bu yana Suriye'de 200'den fazla Fatimiyyun üyesi öldü.

Guardian gazetesinde yer alan haberdeki iddialara göre; İran sürekli olarak Esad'a askeri danışmanlık yapıyor, operasyonları ve planlamaları yönetmeleri için üst düzey komutanlarını gönderiyor.

Ancak Afganların savaşa gönderilmesi konusunda İran'ın başka yollara da başvurduğuna işaret ediyor.

REŞİT OLMAYANLAR SİLAH ALTINA ALINIYOR

İddialara göre Afgan milisler, en çok Meşhed ve Kum kentlerinde silah altına alınıyor. Ülkede en fazla Afgan mülteci bu kentlerde yaşıyor. İran'ın en kalabalık ikinci kenti olan Meşhed Afganistan sınırına sadece 3 saat mesafede...

Guardian'ın ulaştığı bilgilere göre, İran ailelerden yazılı izin getirmeleri kaydıyla 18 yaşından küçük Afganları da cepheye gönderiyor. Yakın bir zaman önce Suriye'de 16 yaşındaki bir Afgan mülteci öldü.

Tahran'da artan cenaze törenleri, Rusya'nın hava bombardımanlarından sonra İran'ın Suriye'deki rolünün genişlediğinin somut bir işareti. Meşhed'in doğusundaki Gülşehr semtinde bulunan Ebulfazlı camii - İran'dan Suriye'ye savaşmak için giden Afganların kayıt yaptırma yeri. Bir süre önce 50 kişi kayıt yaptırdı. Kayıt yaptıranlardan Afgan olduğunu kanıtlamaları, reşit olmayanlar ya da bekarlardan ailelerinden izin kağıdı getirmeleri isteniyor.

İran'da kayıtlı bir milyon Afgan mülteci var. Ama ülkede 2 milyon ya da daha çok sayıda Afgan mülteci olduğu tahmin ediliyor. Fatimiyyun grubunun kaç üyesi olduğu bilinmiyor. Ancak bu yılın başlarında statüleri tugaydan tümene çıkarıldı. Bu da 10-12 bin üyesi olabileceğine işaret ediyor. Fatimiyyun Tümeni'nin komutanı Reza Hevari geçen ay öldürüldü.

Kaynak Haber7