Halep'te muhalifler ve halk, Esed rejimi ile olan tüm bağları koparabilmek için Türk Lirasına geçmek istiyor.

İngiliz Financial Times gazetesi, Beşşar Esed'e bağlı Suriye ordusu ile muhalif gruplar arasında bölünmüş olan Halep'te muhaliflerin, hükümetle olan tüm bağları koparabilmek için ekonominin Türk Lirası'yla işlemesi gerektiğini savunduğunu yazdı.

Bölge halkı, "Esed'in para birimini bırakmak onun için büyük bir darbe olacak" görüşünü savunurken, bazı muhaliflerin bu talebi Türk yetkililere ilettiği iddia edildi.

Halep halkı ikiye bölünmüş durumda. Değerini büyük ölçüde yitirmiş olan Suriye Lirası'yla yola devam mı edilmeli, yoksa komşu ülke Türkiye'nin para birimine mi geçilmeli sorusu bugünlerde kentte en çok dolaşan sorulardan biri.

"Suriye hükümetinin en zayıf noktası"

Beş yıl önce başlayan iç savaştan önce Halep Suriye'nin ticaret merkezi konumundaydı. Şehirde TL'yi geçişi savunan grup bunun ekonomik açıdan da makul olduğu görüşünde. Türkiye kuzey Suriye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda. Ayrıca böyle bir adımın Suriye hükümetini en zayıf noktasından vuracağına inanıyorlar: Ekonomi.

Suriye'de şuan üzerinde Esed'in kendisi gibi Suriye halkına zulmetmiş babası Hafız Esed'in fotoğrafı yer alıyor.

suriye para

"Türkiye Suriye için can damarı"

İç savaşın başladığı dönemlerde Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı çökse de, son dönemde ciddi bir toparlanma yaşandı ve 2014'te 1,8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleşti. 2015'in ilk yarısındaki ihracat ise 740 milyon dolar seviyesinde. Savaş nedeniyle çöken kuzey Suriye ekonomisi için Türkiye sınırı bir can damarı haline geldi.

"Marketler Türk ürünleriyle dolu"

Marketler Türk malı ürünlerle ya da Türkiye üzerinden gelen ürünlerle dolu. TL'ye geçişi destekleyen muhalif Suriyeliler "Esed rejimini ve rejimin dayattığı para birimini kullanmayı reddediyoruz" diyor.

Muhaliflere göre Suriye Lirası'nda yaşanan büyük değer kaybı zaten herkesin birikimlerini de tüketmiş durumda.

Kaynak : Yeni Şafak