Abdurrahman KOÇ'un haberi...

Muhaliflerden ağır darbe alan rejim son aylarda büyük kan kayıpları yaşıyor. Özellikle Fetih Ordusu’nun son dönemdeki operasyonları olmak üzere diğer grupların da etkisiyle sınırlarını daraltan Esed güçleri, tamamıyla Lübnan sınırına sıkışmış durumda.

BELÇİKA'DAN BİLE DAHA AZ

Yayınlanan son savaş haritasında ülkenin büyük bir bölümünü kaybeden rejimin, Suriye topraklarının 6’da 1’ini kontrol ettiği görülüyor. Bu Belçika'nın yüz ölçümünden bile az bir oran.

DARBE ALAN ESED SİVİLLERİ VURUYOR


İngiliz analiz şirketi IHS'nin verilerine göre en büyük kayıplarını son bir yılda veren Beşşar Esed yönetimi, İran ve Hizbullah milislerinin desteğiyla ayakta durmaya çalışıyor. Hizbullah’ın etkin olduğu Lübnan’ın Suriye sınırında varlığını sürdürmeye çalışan rejim kaybettiği toprakların karşılığında sivil gözetmeksizin Halep, Şam, Duma, Humus’a bomba yağdırıyor.

Karada verdiği cephe savaşlarının çoğunu kaybeden yönetim, İran, Rusya ve Çin’den aldığı savaş uçakları ve helikopterlerle muhaliflere darbe indirmeye çalışıyor. Bunu yaparken sivil ayrımı gözetmeyen Esed’in özellikle son dönemde Pazar yeri ve yerleşim yeri katliamlarında artış oldu. Geçtiğimiz haftadan beri Duma ve Şam kırsalında gerçekleştirilen bombardımanlarda kadın ve çocuklar dahil 350 sivil hayatını kaybetti.

suriye esed ara

ASKER SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ

İç savaşın başladığı 2011 yılında 300 bin askerin olduğu Esed ordusunda 4 buçuk yılın sonunda yarı yarıya bir azalma meydana geldi. IHS'nin verilerine göre asker kaybeden rejim, henüz yaşını tamamlamamış çocukları zorla orduya katıyor.

ŞAM’I KAYBETMEK İSTEMİYOR

Ülkenin kuzeyi ve doğusunu tamamen kaybeden Esed, Nusayri ve Alevilerin yoğunlukta yaşadığı sahil şeridine çekildi. Esed’in muhalif gruplara en yakın olduğu bölge ise Şam. Kırsalın çoğunu kaybeden rejim, özellikle başkent için direniyor. Çünkü Şam’ın düşmesi rejimin düşmesi demek.

İNGİLİZ ANALİST: ESED'İN DÜŞMESİ YAKIN


Genz Araştırma Şirketi'nde analist olarak görev yapan İngiliz Kolemb Struck, Esed'in Lazkiye ve Şam dışında güçlü olduğu bir yer kalmadığını belirtirken, rejimin iç çatışmalar başladığından bu yana ilk kez bu kadar düşmeye yakın olduğunu belirtti.

Kaynak : Haber7