"Müslümanlar Pittsburgh Sinagogu Kurbanları için Birleşiyor" adlı yardım kampanyası etrafında kenetlenen Amerikalı Müslümanlar'ın İlk etapta 25 bin dolarlık yardım hedefini aşarak yaklaşık 100 bin dolara ulaştığı kaydedildi.

Kampanyanın duyurulduğu sitede, "Amerikalı Müslümanlar olarak saldırıda yaralanan veya hayatını kaybedenlerin aileleri için yardım eli uzatıyoruz. İnancımızın bize bildirdiği gibi kötülüğe iyilikle karşılık vermek ve eylem yoluyla güçlü bir şefkat mesajı göndermek istiyoruz.” ifadesi yer aldı.

Müslüman dernekleri saldırıyı kınadı
Ülkenin önde gelen Müslüman derneklerinden ABD Müslüman Kuruluşları Konseyi (USCMO) ve Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinden (CAIR) saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaparak saldırıyı kınadıklarını duyurdu.

Özellikle dini gruplara karşı güdülen nefret ve Pittsburgh'taki saldırıyı tetikleyen Yahudi karşıtlığının reddedildiği USCMO'nun açıklamasında "Hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Bu saldırıda yaralanan ve bu kötü haberden ötürü sarsılan Yahudi toplumunun, düşüncemiz ve dualarımızda olduğunu belirtiyoruz." denildi.

Saldırı hain ve korkakça, failler adalet önünde hesap vermeli
Saldırıyı, "hain ve korkakça" olarak nitelendiren CAIR'in Pittsburgh Sorumlusu Safdar Khwaja ise, komşu oldukları ve birçok kez ziyaret ettikleri sinagoga yapılan saldırının, son derece rahatsız edici ve korkutucu olduğunu belirtti.

Khwaja, "Böyle bir terör eylemi hepimizi etkiler. Bu trajediyi yaşayan ve tam destek verdiğimiz komşularımıza kapılarımız her zaman açıktır. Medeni değerleri toplumumuza geri kazandırmak için bir araya gelmemiz gerekmektedir. Yetkilileri de, bu terör eyleminden sorumlu herkesi adalet önüne çıkarmaya çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

27 Ekim'de 46 yaşındaki ABD vatandaşı Robert Bowers tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişinin öldüğü 4'ü polis 6 kişinin de yaralandığını açıklanmıştı. Saldırının ABD tarihinde yaşanan en kanlı 'Yahudi karşıtı' eylem olduğu belirtilmişti.