ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anısına ABD'de bayrakların yarıya indirilmesinin "yas ve saygı işareti" olduğunu, fakat diğer ülkeler için aynı uygulamanın yapılmamasının saygısızlıkla tarif edilemeyeceğini belirtti.

Toner, günlük basın toplantısında Brüksel'de havalimanı ve metro istasyonuna düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anısına ABD'de bayrakların 26 Mart'a kadar yarıya indirilmesine ilişkin konuştu.

"Acı paylaşımında bayrakları yarıya indirmede kriter nedir? Saldırının nerede olduğunun önemi ya da müttefikler arasında bir ayrım var mı?" şeklindeki soruya Toner, "Bu kararın Beyaz Saray tarafından ya da ülkenin liderleri tarafından alındığını sanıyorum." cevabını verdi.

Bu konuda herhangi bir kriter olup olmadığını bilmediğini söyleyen Toner, son olarak İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı da kınadıklarını hatırlatarak, "Bayrakların yarıya indirilmemesi saygısızlık şeklinde yorumlanmamalı" dedi.

Toner, Türk yetkililerle de bu konudaki üzüntülerini paylaştıklarını belirterek, Brüksel saldırısı sonrası bayrakların yarıya indirilmesi üzerine, "Bu bir yas ve saygı göstergesidir. Hangi durumda bunun uygulandığı yönündeki kriterler hakkında bir şey diyemeyeceğim" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Brüksel'de gerçekleştirilen terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin anısına ülke genelindeki federal kurumlar, askeri noktalar, savaş gemileri ve limanların yanı sıra büyükelçilikler ve askeri tesislerde bayrakların 26 Mart'a kadar yarıya indirilmesi talimatını vermişti.

Kaynak: aHaber