Donald Trump yönetiminden adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, söz konusu muafiyetin petrol fiyatlarındaki aşırı artışın önüne geçilmesi amacıyla yapılacağını ifade etti.

İran'ın ham petrollerinin en büyük müşterileri ağırlıklı olarak Asya ülkeleri.

Bu kapsamda Pekin, Washington ile müzakere halinde. Kaynaklar, Çin'in muafiyet kapsamında tutulacak 8 ülkeden biri olduğunu belirtiyor.

Keza Hindistan, Japonya ve Güney Kore'nin de Washington'ın yaptırım muafiyetinden faydalanacak ülkeler olduğu kaydediliyor.

Trump yönetimi, 2015 nükleer anlaşması kapsamında kaldırılan İran'a yönelik tüm yaptırımları 5 Kasım itibarıyla yeniden hayata geçirecek.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından kendi fotoğrafıyla birlikte bir paylaşımda bulunarak yaptırımların 5 Kasım'da yürürlüğe gireceğini yazdı.

Yaptırımlar İran'ın nakliye, finans, bankacılık ve enerji sektörlerini kapsıyor.

Pazartesi günü yürürlüğe girecek yaptırımların ikinci ayağı, yaptırım kararına rağmen bu ülkeden petrol alan ülkeleri ya da iş yapan firmaları kara listeye almayı öngörüyor.

Türkiye: Muaf tutulacak ülkeler arasındayız
Diğer yandan Washinton'ın muaf tutacağı ülkeler Türkiye'yi de kapsayacak.

Buna ilaveten Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa'nın da listede olabileceği öne sürülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İran'a yaptırımlarda "Türkiye'nin muafiyet gösterilecek ülkeler arasında olduğunu biliyoruz. Ancak detaylar henüz elimize ulaşmadı." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun İran'a yönelik açıklamalarına atıfla Bakan Fatih Dönmez, "Bu pozitif açıklamadan dolayı memnuniyet duyuyorum" şeklinde konuştu.

Euronews