ABD'de idam cezası bekleyen 3 bin mahkûmdan en az 300'ü savaş gazisi. Eski ABD askerlerinin suça karışmasının en büyük sebebi travma sonrası stres bozukluğu.

ABD'de yayımlanan bir rapor, ülkedeki idam mahkûmlarının çarpıcı bir kısmının eski askerlerden oluştuğunu ortaya çıkardı. İdam Cezası Bilgilendirme Merkezi adlı kurumun raporuna göre ABD'de idam cezası bekleyen 3 bin mahkûmdan en az 300'ü savaş gazisi. Vietnam, Kore, Afganistan ve Irak gibi ülkelerde görev yapan ABD askerlerinin suça karışmasının sebebi olarak ise Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) adlı psikolojik rahatsızlık gösteriliyor.

Ulusal PTSD Merkezi adlı derneğin verilerine göreyse Irak ve Afganistan'dan dönen askerlerin yüzde 20'sine yakını, Vietnam'daki savaştan dönen askerlerin ise yüzde 30'u aynı psikolojik rahatsızlığa yakalanıyor. Bu rahatsızlığın insanda şiddet eğilimi oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, yargının eski askerlere yönelik tutumunu değiştirmesi gerektiğini savunuyor. AFP haber ajansına konuşan ABD'li avukat Richard Dieter "Eğer zihinsel engelliyseniz idam cezası alamazsanız. Eğer 18 yaşından küçükseniz idam cezası alamazsınız. Fakat eğer PTSD'den mustarip bir savaş kahramanıysanız, size idam cezası verilebilir" ifadelerini kullandı. Dieter "Yayımlanan raporun, eski askerlerin çektiği psikolojik sorunları gündeme getirerek, yargıçların bakış açısını etkilemesini umuyoruz" dedi. Araştırmalara göre Vietnam savaşından sonra 800 bin asker, Irak ve Afganistan işgallerinden sonraysa 300 bin askerin psikolojik sorunları ortaya çıktı. ABD nüfusunun yüzde yedisini oluşturan savaş gazilerinin, idam mahkumları arasındaki oranının yüzde 10 olması, bu kişilere yönelik rehabilitasyon programlarının etkisini de tartışmaya açtı.