Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) nedeni henüz bilinmediği için “gizemli” olarak tanımlanan hepatit virüsü hakkında yazılı bir açıklama yaptı. 

DSÖ açıklamasında, İlk olarak İngiltere’de ve daha sonra Hollanda’dan Japonya’ya birçok ülkede ortaya çıkan “gizemli” hepatit virüsü ile ilgili, 5 Nisan'dan 26 Mayıs'a kadar merkeze raporlanan vakaların sonuçları değerlendirildi. Örgüt, incelenen vakalara göre mevcut durumda 33 ülkede, toplam  650 vakanın doğrulandığını aktardı.

Açıklamaya göre vakaların çoğuna DSÖ'nün Avrupa Bölgesi ülkelerinde rastlandı ve sadece İngiltere'de 222 vaka görüldü. 

Vakaların yüzde 75,4'ü 5 yaşın altında
Dünya çapında virüsün tespit edildiği 650 çocuktan 38'i karaciğer iflası geçirdi ve karaciğer nakli ameliyatına alındı.

Vakaların yüzde 75,4'ü 5 yaş altında ve yaş ortalaması 1 ay ile 16 yaş arasında değişiyor.

Avrupa’da elde edilen sonuçlar
DSÖ Avrupa Bölge Ofisi (EURO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından Avrupa Gözetim Sistemi (TESSy) aracılığıyla bildirilen AB/AEA ülkelerinden gelen vakalara ilişkin 20 Mayıs 2022 tarihli en son Ortak Gözetim Raporuna göre:

  • Vakaların dörtte üçü (%75.4) 5 yaşından küçük.
  • Hastaneye yatış bilgisi olan 156 hastanın 22'si (%14,1) yoğun bakım ünitesine alındı. Hastane bilgisi mevcut olan 117 vakadan 14'üne (%12) karaciğer nakli yapıldı.
  • Genel olarak, 181 vakaya uygulanan adenovirüs testinde 110 hastada (%60,8) virüse rastlandı. Teşekküllü bir kan testinde sonucu pozitif çıkanların oranı ise yüzde 69,5
  • SARS-CoV-2 için yapılan PCR testinde 188 vakanın 23'ünde (%12,2) sonuç pozitif çıktı. SARS-CoV-2 için seroloji (Enfeksiyon ve kan yoluyla bulaşan hepatit gibi, bir hastalık şüphesi olduğunda sık yapılan tıbbi kan testi) sonuçları yalnızca 26 vaka için mevcuttu ve bunların 19'unda (%73,1) pozitif sonuç alındı.
  • COVID-19 aşısı ile ilgili olarak 63 vakadan 53'ünün (%84,1) aşısız olduğu tespit edildi.

Vakalara Adenovirüsün neden olma ihtimali yüksek
Gizemli hepatite adenovirüsün sebep olabileceği varsayımının güçlü olmasına rağmen virüsün etiyolojisinin henüz tespit edilemediği vurgulandı. Vakalardan 181'inde adenovirüs, 188'inde de Covid-19’a rastlandığı aktarıldı.

Virüsün yayılmasına karşı çocuklara basit hijyen kurallarını sıkça uygulama, kalabalık yerlerden uzak durma, öksürük ve hapşırıklarda ağız ve burnu kapatma ve temiz su içme tavsiyelerinde bulunuldu.

Nedeni bilinmeyen, sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtileri olan virüs, 1 ay ile 16 yaş arasındaki çocuklarda görülüyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın