Hem Hollanda hem de Türk vatandaşlığı bulunan kişiler tek vatandaşlığı bulunan kişiler gibi haklara sahipti. Bu kişiler için de “tam ikamet şartı” geçerli. Davada adı geçen kişiler yıllarca Hollanda’da çalışmış, çifte vatandaşlık hakkına sahip, malulen emekli olmuş ve emeklilik maaşları asgari ücretin altında olduğu için de ek ödenek alan ama aynı zamanda Türkiye’ye kesin dönüş yapmış kişiler.
Özellikle Ödenek İhracatının Sınırlanması Yasasına (WET BEU) göre, ek ödenekler sadece ve sadece Hollanda’da ikamet eden kişilere ödeniyor. Bu yasaya göre yurtdışına çıkan ek ödenekler kademeli olarak azaltılacak ve sonunda tamamen kesilecek.
Çifte vatandaşlık haklarının bulunduğunu belirten ve bu karara itiraz eden davalılar ise konuyu en üst yetkili olan Merkez Temyiz Kuruluna götürerek çare bulmaya çalıştı. Avrupa Adalet Divanı’na başvuran Merkez Temyiz Kurulu’nun aldığı cevap da davalıları güldürmedi.
Avrupa Adalet Divanı 14 Ocak 2015 tarihinde verdiği kararda, ulusal yasalara göre ek ödenek alma hakkı bulunan bu kişilerin aynı zamanda Türk vatandaşlığından çıkmadan Hollanda vatandaşlığı elde ettiği, bu nedenle uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirmeye alınamayacağı belirtildi. Divan bu kişilerin Hollanda vatandaşlığı bulunduğu için de diğer Hollandalılarla eşit haklara sahip olduğunu, ancak sadece Türk vatandaşlığı bulunan kişilerden farklı bir muameleye tabi olduklarını belirtti. Sadece Türk vatandaşlığı bulunan malulen emekliler, Türkiye’ye kesin dönüş yapsalar dahi ek ödeneklerinde kesinti yapılmıyor.
Avrupa Adalet Divanının açıklamalarını aynen kabul eden ve bu yönde karar veren Merkez Temyiz Kurulunun kararı nihai karar olarak geçiyor ve bu karara itiraz hakkı bulunmuyor.
Verilen kararın orijinali için bu linke tıklayınız.
© SONHABER.EU