Japonya'nın hızlı tren konusundaki başarısını biliyoruz. Manyetik kaldırma teknolojisiyle üretilen süper hızlı trenler saatte 600 km hızı görebiliyor. Bu hızda hareket eden bir treni net bir şekilde görebilmek de oldukça güç.

Seibu Railway Co. (demiryolu işletmesi) ve Japon mimar Kazuyo Sejima ise bunun daha fazlasını istiyor. Bu doğrultuda çıplak gözle fark edilmesi neredeyse imkansız 7 adet 'görünmez tren' üretilecek.

Tabii bırakın treni, henüz herhangi bir nesnenin görünmez olması görünmez olması günümüz teknolojisiyle mümkün değil. Sejima'nın ifade ettiğine göre tren, çevresindekileri yansıtacak bir materyal ile kaplanacak ve 2018'de raylardaki yerini alacak.

Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz haftalarda görünmezlik pelerini ile alakalı bir haber yapmıştık. Bu haberde araştırmacıların, silikon levhalar içine galinstan dolu resonatörleri gömerek görünmezliğe eriştiğini öğrenmiştik. Tabii ki bu gelişmeler henüz mikronluk seviyede. Yani devasa büyüklükte bir treni kaplayacak kadar geliştirilemedi.

Kaynak: Yeni Şafak