Bu haberin amacının dışına çıktığını belirten HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı, kendi hakkında “HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı her fırsatta T.C. devleti karşıtı söylemleriyle biliniyor’, cümlesine cevap olarak “Mustafa Ayrancı’nın T.C. Devleti’ne karşı özel bir karşıtlığı yoktur” dediği TEKZİPTİR başlığı ile gönderdiği yazıyı sorumlulu gazetecilik anlayışı ile noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz:
İşte Ayrancı’nın haberimize karşı yolladığı o yazı:
‘Son Haber’ Redaksiyonuna
İnternet sayfanızda yeralan “HTİB’den kaosa destek” başlıklı Türkçesi bir hayli sorunlu yazı gerçeklerle uyuşmayan, tahrifatlarla doludur. En başta, ‘inadına hendek inadına terör diyen akademisyenler’ ifadeniz çok ağır bir tahrifattır. Çünkü sözünü ettiğiniz akademisyenlerin açıklamasında böylesi bir ifade yer almamaktadır. İnternete girip söz konusu açıklamayı okuyan herkes bunu rahatlıkla görebilir.
Yazınızda, “HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı her fırsatta T.C. devleti karşıtı söylemleriyle biliniyor’, diyorsunuz. Mustafa Ayrancı’nın T.C Devleti’ne karşı özel bir karşıtlığı yoktur. Karşı olduğumuz husus devletin baskıcı, haksız uygulamalarıdır ki aynı tavrımızı tüm devletlere karşı sürdürüyoruz.
Bu tavrımız, örgütümüzün tüzüğündeki temel amaçlardan kaynaklanmaktadır. Çünkü HTİB kurulurken iki temel amaç saptanmıştı: Hollanda’da eşit haklar, Türkiye’de demokrasi güçleriyle dayanışma. 42 yıllık tarihimiz boyunca bu amaçlardan hiç sapmadık. Akademisyenler ile ilgili açıklamamız da bu temel görüşümüze dayanmaktadır.
Akademisyenlerin açıklamasına gelince: Akademisyenler Türkiye’nin Güneydoğu’sunda Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu şehirlerde sivil halka yönelen devlet terörüne karşı çıktılar. Elbette herkesin onlarla aynı fikirde olması beklenemez. Ancak sadece görüşlerini açıkladıkları için bu insanların linç edilmek istenmesi bizim kabul edeceğimiz bir durum değildir.
HTİB demokrasiye ve özgürlüklere içtenlikle bağlı bir örgüttür. Bütün tarihimiz bunun sayısız örnekleriyle doludur. 12 Eylul Fasist Askeri, 28 subat Darbesinede ve Her türlü şiddet uygulamasına karşı olmakla birlikte özellikle devlet terörüne karşı ilkesel bir tutumumuz var. Çünkü özgürlükleri ve insan haklarını en fazla ihlal edenler devletlerdir. Bu nedenle, gerçek demokratların ve özgürlük mücadelesi verenlerin devletlerin baskıcı ve haksız tutumlarına karşı çıkmaları kaçınılmazdır.
Bu ilkesel tutumumuzu sizin ne ölçüde idrak edeceğiniz konusunda haklı olarak kuşkularımız var. Çünkü gözü kapalı yandaşlık üzerine sürdürdüğünüz yayıncılık faaliyeti tarafınızın ne olduğunu zaten açıkça gösteriyor.
Ayrıca yayıncılık ahlakınız ve ilkeleriniz konusunda da kuşkularımız olduğunu belirtmeden geçemeyeceğiz. Bu nedenle, bu tekzibi bu konudaki anlayışınızı test etmek için gönderiyoruz. Bakalım tekzibimizi tümüyle yayınlayarak bu testi geçebilecek misiniz?
Mustafa Ayrancı
Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği
HTİB Genel Başkanı