Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Avrupa Birliği Adalet Divanı, yaşlı ebeveynlerin Avrupa'da yaşayan çocuklarının yanına yerleşmeleri için yapılan oturum başvurularında “bağımlılık ilişkisinin” nasıl değerlendirilmesi gerektiğine açıklık getiren bir karara imza attı. Bu kararı Sonhaber.eu’ya değerlendiren Avukat İsmet Özkara Türkiye’deki bir aile ferdini yanına almak isteyenler için de büyük kolaylık sağlayacağını dikkat çekti.
Divanın kararı, Belçika’da yaşayan bir Avrupa Birliği vatandaşı tarafından, bakım ihtiyacı olan annesini yanına almak üzere açtığı davanın ardından verildi. Belçika’daki yetkili makamın, 2007 tarihli bir karara dayanarak verdiği ret kararında, hali hazırda Belçika’da ikamet eden annenin yalnızca kendi ülkesindeki ekonomik durumu dikkate alındı. Aile ise bu değerlendirmeyi yetersiz bularak kararı Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Mevcut durum incelenecek
Avukat İsmet Özkara, bu kararda mevcut durumun incelenmesinin önemli bir nokta olduğunu belirtirken, “Divan artık sadece başvuru yapılan kişinin kendi ülkesindeki ekonomik durumunu değil, eğer oturumu olmadan AB ülkesinde yaşıyorsa aynı zamanda mevcut koşullarının da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Artık; kişi nerede kalıyor?, şu an bakıma muhtaç mı? veya bağımlılık derecesi nedir? gibi noktaların da incelenmesi gerekiyor.” dedi.
Sadece ‘yasal’ ikamet değil, fiili bağımlılık önemli
Avrupa Adalet Divanı’nın kararında dikkat çeken en önemli nokta, kişinin AB ülkesinde yasal ikamet edip etmediğine değil, fiilen bakıma muhtaç olup olmadığına bakılması gerektiği.
Örnek olarak Hollanda’yı gösteren Özkara, ülkede yasadışı olarak kalan bir kişi için yapılan başvuruda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nin (IND), kişiyi Türkiye’ye geri gönderdiğini hatırlatarak, “Divan açıkça söylüyor: Kişi burada yasal ya da ‘illegal’ konumda olsa bile, mevcut bağımlılık durumu değerlendirmeye alınmalı. Örnek olarak Hollanda’da illegal olarak kalan bir kişi için yapılan başvuruda IND kişiyi Türkiye’ye geri göndererek cevabını kendi ülkesinde beklemesini söylüyor. Ancak Divanın bu kararı bizim önümüzü de açacak gibi gözüküyor.” ifadelerini kullandı.
Bağımlılık hem maddi hem manevi olabilir
Bağımlılık olarak adlandırılan akraba ilişkilerinde anne, baba, dede, nine, çocuk ve torun bu kapsamda değerlendiriliyor. Özkara bu anlamda şu anda baktığı bir davayı örnek vererek “Anne yaşlı, 78 yaşında ve çocukları kadını yanlarında tutmak istiyor. IND ise bu kadını Türkiye’ye göndermeye çalışıyor. İşte Divanın aldığı karar bu gibi durumlarda çok işimize yarayacak. Bir diğer örnek ise; diyelim anne, baba veya çocuk burada illegal kalıyor, bunların da artık başvuru sonucunu burada bekleyebilmesinin önü açılıyor.” dedi.
Kararın gerek Türkiye’den getirilmek istenilen aile fertleri için de önemli olduğunun altını çizen Özkara, kararda öne çıkan bir diğer hususun da bağımlılığın yalnızca maddi değil, aynı zamanda manevi destekle de oluşabileceğinin tanınması olduğunu dile getirdi.
Özkara, “Mahkemeler maddi yardımı düzenli havale dekontlarıyla sınırlı tutulmamasını öngörüyor. Aralıklı para gönderimleri, ayni destekler de bu kapsamda değerlendirilecek. Kişinin bağımlılık durumunda örneğin Türkiye’de bulunan annenizi yanınıza almak istiyorsunuz. Bu durumda ona maddi destekte bulunduğunuzu göstermeniz ve ayrıca annenizin bakımını üstlenecek başka kimsenin olmadığını belgelemeniz gerekiyor. Bu doktor raporu gibi resmi belgelerle yapılıyor.” dedi.
IND’den açıklama bekleniyor
Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararı üzerine bir açıklama yapacağını duyurdu. İsmet Özkara, “IND’nin yeni bir değerlendirme sistemi geliştirmesi bekleniyor. Ancak kararın bağlayıcı niteliği gereği, her AB ülkesi bu standardı dikkate almak zorunda.” diyerek sürecin takipçisi olacaklarını dile getirdi.
©Sonhaber.eu