SAĞLIK

Alzheimer hastalığı için geliştirilen ilaca ABD’den ilk onay

Abone Ol

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ABD’li biyoteknoloji şirketi Biogen ile Japon ilaç firması Eisai tarafından Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen Lecanemab adlı Alzheimer ilacına onay verdi.

Tedaviye onay alabilmek için Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya'daki yetkili kurumlara başvuru yapılmıştı. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onay vermesi sonrası Avrupa ve Japonya'daki kurumların da ilaca onay vermesi bekleniyor.

Lecanemab denemeleri ve sonuçları
Geliştirilen ilaca dair denemeler küresel çapta Alzheimer hastalığının ilk evresindeki yaklaşık bin 800 hasta üzerinde yapılmıştı. 

Denemelerle ilgili bulgulara göre Lecanemab tedavisi uygulanan hastalarda, plasebo verilen hastalara göre Alzheimer'ın ilerleyişi yüzde 27 azaldı. Bununla birlikte çalışma, Lecanemab'ın beyin şişmesi ve kanama dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabileceğini de göstermişti.

Deneme çalışmalarında hastaların, "hafıza, oryantasyon, yargılama ve problem çözme, toplumla ilişkiler, ev ve hobiler ve kişisel bakım" alanlarındaki faaliyetleri incelendi.

İlaç Alzheimer'ı iyileştirmiyor ve yalnızca hastalığın erken bir aşamasında kullanıldığı zaman sonuç veriyor. Ayrıca beyindeki protein miktarını azaltıcı etkisinin Alzheimer gelişimi ile bir ilgisi olup olmadığı da henüz tam olarak netleşmiş değil. Bu konuda bilimsel çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Yine de tüm yan etkilerine rağmen ilacın Alzheimer hastalarına yeni bir umut sunabileceği belirtiliyor.

ABD'deki Alzmeimer Birliği, bulguları hastalığın altında yatan sebeplerin potansiyel tedavisinde bugüne kadarki en olumlu sonuçlar olarak tanımlamıştı.

İngiltere Alzheimer Araştırma Derneği de ilacı "çığır açan" bir gelişme olarak nitelemişti.

Ailesel geçmiş ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkların da etkileyici faktörler olduğu Alzheimer hastalığının henüz bilinen başka bir tedavisi yok.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Olay yeri video görüntüleri - Screenshot

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol