Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaleti Neustadt İdare Mahkemesi, peçeli çarşaf giyerek otomobil kullanmak isteyen bir kadının, Trafik Yönetmeliğindeki örtünme yasağından muaf tutulma talebini reddetti. Kararda, peçeli çarşafın yüzün gözler dışında kalan bölümlerini kapattığı ve dini nedenlerle takılan başörtüsünden farklı olduğu belirtildi.

Basında çıkan haberlere göre davacı kadın, 19 Temmuz 2021 tarihinde yönetmeliğin ilgili maddesinden muaf tutulmak için ilk başvurusunu yaptı. Başvurusu 11 Şubat 2022'de reddedilen kadın, karara itiraz etti ancak bu yıl Ocak ayında yaptığı itiraza da ret cevabı aldı.

Karar gerekçesi
Neustadt İdare Mahkemesi’nin kararında, trafikte yüzü örtme yasağının peçeli çarşaf takılmasına değil, genel anlamda yüzün gizlenmesine yönelik olduğu ve din özgürlüğü açısından doğrudan bir kısıtlama teşkil etmediği vurgulandı. 

Mahkeme; trafikte yüzün örtülmesi yasağının trafik güvenliği, can ve mal güvenliği ve bedenin dokunulmazlığı açısından önemli olduğunu belirtirken, özellikle trafik kontrollerinde, hukuk ihlallerinin saptanmasında taşıtların sürücülerinin kimliğinin tespiti açısından da gerekli olduğuna vurgu yaptı. 

Yüz örtme yasağının din ve cinsiyetten bağımsız bir şekilde yürürlükte olduğuna dikkat çekilen kararda davacı kadının anayasal haklarının ihlal edilmediğine hükmedildi.

Almanya Trafik Yönetmeliğindeki ilgili madde, bir taşıt kullanan kişinin yüzünü tanınmayacak şekilde örtmesini yasaklıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş