Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Almanya’daki Duisburg-Essen Üniversitesi’nde yürütülen soruşturma, sınav bürosunda yıllarca süren organize bir rüşvet ağını ortaya çıkarttı. Üniversitenin sınav sistemine yetkili olarak erişimi bulunan bir kadın memur ile onunla iş birliği yapan bir başka görevli, öğrencilere para karşılığı sahte notlar vererek mezun olmalarını sağladı.
Notları sisteme tek başına giriyordu
Essen Eyalet Mahkemesi tarafından verilen karara göre, 42 yaşındaki memur, özellikle ekonomi bölümündeki sınav notlarını sisteme doğrudan girme yetkisini kötüye kullandı.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Öğretim üyelerinin sisteme erişimi olmadığı için değiştirilen notlar uzun süre fark edilmedi. Memurun yardımcısı ise öğrencilerle doğrudan temas kurarak ödemeleri organize etti.
90 bin euro karşılığında 35 öğrenci geçti
Mahkeme dosyasına yansıyan bilgilere göre, dört yıl boyunca en az 90 bin euro rüşvet toplandı. Bu süreçte 35’ten fazla öğrenci, haksız yere sınavı geçmiş ya da diploma almaya hak kazanmış olarak kaydedildi.
İkilinin rüşvet tarifesi de zamanla değişti. Başlangıçta 400 euro olan sınav geçme bedeli 900 euroya kadar çıktı. Sadece notunu yükseltmek isteyen öğrenciler ise 50 euro rüşvet alındı.
İhbar mektubu ile ortaya çıktı
Skandal, 2021 yılında üniversiteye ulaşan isimsiz bir ihbar mektubunun ardından patlak verdi. Yargılama sonucunda kadın memur 3 yıl 9 ay, yardımcısı ise 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, bu durumun kamuoyunun yükseköğretim sistemine olan güvenine ciddi zarar verdiğini vurguladı.
Diplomalar iptal edildi
Üniversite yönetimi, sahte notlarla mezun olan öğrencilerin diplomalarını geçersiz saydı ve notları sildi. Bazı öğrenciler bu kararı idari mahkemeye taşısa da şimdiye dek sonuç alamadı. Ceza davaları kapsamında bazı öğrencilere para cezası ve denetimli serbestlik verildi.
Sistem değişti, denetim sıkılaştı
Olayın ardından üniversite not giriş sisteminde değişikliğe giderek, artık öğretim üyesinin onayı olmadan hiçbir notun kaydedilemeyeceğini açıkladı. Tüm bölümlerde denetim yapıldı ve benzer başka bir usulsüzlüğe rastlanmadı. Üniversite yetkilileri, “Benzer bir olayın tekrar yaşanması artık mümkün değil,” açıklamasını yaptı.
©Sonhaber.eu