IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandırdı. Ergün, teşkilatın tarihi gelişiminden günümüze kadar öncelik ve hizmet alanlarına, İslam ve Yahudi düşmanlığından “siyasal İslamcılık”, siyasî tavır ve siyasî duruşlarına kadar çeşitli soruları cevaplandırdı. Ergün: “Gücümüzü ve büyümemizi sivilliğimizden alıyoruz.” dedi.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün Independent Türkçe’de yayımlanan bir röportajında, teşkilatın, dinî çalışmaları merkeze alan faaliyetlerini öncelediğini, eğitim faaliyetlerinin de erken çocukluk dönemindeki yavrularımızdan başlayıp, ölüm sonrası defin işlemlerine kadar uzandığını söyledi.

Ergün, bu alandaki hizmetlerini şöyle özetledi: “Anaokulu çalışmalarından ortaöğretime, yetişkinlere yönelik İslami İlimler çalışmalarımızdan hafızlık ve Kur’an kurslarına, resmî okullarımızdan, hafta sonu eğitim faaliyetlerimize kadar geniş bir yelpazede dini eğitim çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bunun dışında sosyal hizmet çalışmalarımızla engellilere, yaşlılara; insani yardım çalışmalarımızla dünya genelinde ihtiyaç sahibi insanlara yardım eli uzatıyoruz.”

Kemal Ergün teşkilatın dinî yaşamı öncelediğini belirttiği röportajında şöyle dedi:

“IGMG teşkilatları dinin tüm alanlarında bireyden aileye kadar dinî yaşamı önceleyen ve dinin iddiasının birey ve toplum olarak yaşatılmasını teşvik eden ve bunu da tebliğ ve davet olarak sloganlaştıran bir dinî cemaattir.”

GÜCÜMÜZÜ VE BÜYÜMEMİZİ SİVİLLİĞİMİZDEN ALIYORUZ

Teşkilatın siyasal tutumu ile ilgili bir soruya “Teşkilatımız herhangi bir partinin ne uzantısı ne sözcüsü ne de arka bahçesidir.” şeklinde cevap veren Kemal Ergün, buna rağmen bulundukları ülkelerde siyasi katılımı teşvik ettiklerini, bunun da, herhangi bir partinin destekçisi olmak anlamına gelmediğini ifade etti. Ergün “Bizim cemaatimiz reşit bireyler olarak kendi siyasi görüşlerini herhangi bir üst merciinin yönlendirmesine ihtiyaç duymadan belirleme olgunluğuna sahiptir.” dedi.

Teşkilatın, mensuplarının desteği ile var olduğuna da vurgu yapan Kemal Ergün IGMG’nin, hem kendi tabanına düzenli olarak hesap veren, hem de şeffaf bir idari mekanizmaya sahip olduğunu söyledi.

“Biz gücümüzü ve büyümemizi sivilliğimizden alıyoruz. Herhangi bir devletin kuruluşu olduğumuz iddiası gerçeklikten uzak ve gülünç bir iddia.” şeklinde açıklamalarda bulunan Ergün teşkilat devlet ilişkilerini şöyle değerlendirdi:

“İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) sivil bir teşkilattır. Birçok farklı mecrada defaatle tekrarladığımız gibi, biz bazı devletlerin güdümünde ya da bazı devletlerin finans kaynaklarıyla ayakta duran bir organizasyon değiliz. Gücümüzü yarım asırdır Müslüman cemaatin bizzat kendisinden alıyoruz.”

Ergün konuya ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti:

“IGMG’nin dünyanın birçok ülkesinde yapısı var, bu ülkelerde devlet erkleriyle ilişkimiz sivilliğin ötesine hiçbir zaman geçmedi. Bizim siyasi aktörlerle ilişkimiz, mensuplarımızın ve Müslümanların hakkını gözetmek kapsamında kalır. Bu bağlamda iletişime önem veririz, siyasilerden bize yönelik ziyaret taleplerini açık gönüllülükle kabul ederiz. Bulunduğumuz ülkelerde de bu görüşmeleri açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiririz. Ama sınırımız, sivil bir organizasyon olarak her türlü dış müdahaleye kapalı olmaktır. Bulunduğumuz ülkelerdeki yetkililer karşısında da Türkiye’deki yetkililer karşısında da –sadece bu iktidarlar döneminde değil, geçmişten bugüne kadar- doğru bildiğini söyleyen, yanlış gördüğünü de ciddi anlamda eleştiren bir yönümüz olduğunu muhataplarımız iyi bilirler.”

MÜSLÜMAN BİR DİNİ VE MİLLETİ HEDEF GÖSTEREMEZ

Antisemitist olmakla itham edildiklerinin hatırlatılması üzerine “İslam, bir dine ve millete yönelik düşmanlığı tasvip etmez. Müslüman da bir dini ve milleti hedef gösteremez. Bir din ya da din mensubunun düşmanı olamaz.” şeklinde cevap veren IGMG Genel Başkanı Ergün, “Biz Müslüman karşıtı ırkçılık konusunda hassas olduğumuz kadar antisemitizm karşısında da hassas olunca, özellikle Türkiye’deki birçok insan bu duruşumuzu anlamlandıramıyor.” dedi. Ergün ayrıca, Ortadoğu’daki gelişmeleri eleştirmenin, Yahudilere yönelik genellemeci ve nefret dolu bir bakışa sevk etmemesi gerektiğine de işaret etti. Ergün “Bir Yahudi, Müslümanların çoğunlukta olduğu bir muhitte kendisini emniyette hissetmiyorsa, bu oradaki Müslümanların ayıbıdır.” ifadelerinde bulundu.

İSLAM HİÇBİR İZAFEYİ KABUL ETMEZ

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün “Siyasal İslamcı” tanımlamasına da tepki gösterdi: “İslam hiçbir izafeyi kabul etmez. İslam bir etnik kökene ya da ideolojik yapıya hapsedilemez. İslam İslam’dır. Doğu’nun İslam’ı, Avrupa’nın İslam’ı olmadığı gibi, Türk’ün İslam’ı, Arap’ın İslam’ı, Alman’ın, Fransız’ın İslam’ı da olmaz. Aynı şekilde “siyasal İslam” tanımlaması da kabul edilemez. İslam’a yönelik izafeleri reddetmemiz nedeniyle, IGMG olarak kendimizi hiçbir zaman şu’cu bu’cu olarak tanımlamadık.”

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Kaynak: Camia Haber