Merkel'in 16 yıllık başbakanlık dönemine noktayı koyacak seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı (SPD) Olaf Scholz ile Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Armin Laschet arasında başa baş bir mücadele yaşanıyor.

Cuma günü açıklanan anket sonucuna göre Sosyal Demokratlar yüzde 26 ile yarışı önde götürüyor.

Allensbach Enstitüsü'nün açıkladığı anket sonuçlarına göre CDU/CSU oy oranını yüzde 25'e yükseltmeyi başarmış olsa da, daha önce yüzde 7'ye kadar çıkan fark, birkaç hafta içinde yüzde 1'e indi.

Seçimler bir çok konuda belirsizliklere de sahne oluyor. Seçmenin neredeyse 3'te birinin kararsız olması, yarışın son ana dek kıran kırana devam edeceğine işaret ediyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bu belirsizliğin ortasında tüm seçmenlere sandığa gitmeleri çağrısında bulundu. Steinmeier, "Seçimlerin parçası olan her birey sesini duyuracaktır; oy vermeyenler ise başkalarının onlar için karar vermesine izin vermiş olacaktır" dedi.

Merkel dün, yani seçimlerden bir gün önce partisi CDU'nun başbakan adayı Laschet'e destek vermek için bir mitinge katıldı ve "İktidara kimin geçeceği gerçekten önemli" mesajını verdi.

Ülkenin istikrara, gençlerin de bir gelecek kurmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Merkel, Laschet'in bu hedefleri gerçekleştirebilecek doğru isim olduğunu söyledi.

Laschet ise mitingde yaptığı açıklamada Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve radikal görüşlere sahip Sol Parti'nin üçlü koalisyon kurmasının Avrupa'da istikrarsızlığa neden olacağı uyarısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre "Bizi NATO'dan çıkarmak istiyor, bu ortaklığı istemiyorlar. Başka bir cumhuriyet istiyorlar" diye konuşan Laschet, Sol Parti'nin kurulacak hükümette olmasını istemediğini belirtti.

Merkel'in kabinesinin maliye bakanı ve SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz ise, Sol Parti ile koalisyona karşı kapıları kapatmadı ancak NATO üyeliğinin kırmızı çizgileri olacağını da vurguladı.

Olaf Scholz, yapılan anketlere göre, ülkenin üç büyük partisinin başbakan adaylarının karşı karşıya geldiği televizyon tartışmalarının üçünü de kazandı.

Üçlü koalisyon senaryoları

Son anket sonuçlarına göre seçimden zaferle çıkacak partinin Meclis'te çoğunluğu sağlayabilmek için üçlü bir koalisyon hükümeti kurması gerekecek.

Bir hayli çetrefilli geçeceği düşünülen koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesi bekleniyor.

Seçimlerden zaferle çıkması halinde SPD ya da muhafazakâr CDU/CSU'nun, Yeşiller ya da liberal Hür Demokrat Parti'ye (FDP) teklif götürmeleri bekleniyor.

Berlin yakınlarındaki Potsdam'da seçmenlere seslenen Scholz da bir kez daha Yeşiller ile koalisyona yeşil ışık yaktı.

"SPD ne kadar güçlüyse, koalisyon hükümeti kurmak da o kadar kolay olacaktır" diyen Sholz , koalisyon senaryolarına ilişkin "Belki de örneğin SPD-Yeşiller koalisyon hükümeti mümkündür. Ben öyle olduğuna inanıyorum. Göreceğiz" dedi.

FPD lideri Christian Lindner de, Hristiyan Demokratlar ve Yeşiller ile bir koalisyonu tercih edeceğini ifade etmişti.

Ancak partiler iklim değişikliği ile mücadele, vergilerin artırılması önerileri ve asgari ücret tartışmaları gibi ülkenin geleceği için kritik olan başlıklarda derin görüş ayrılıklarına sahip.

Koalisyon konusunda çatlaklar

2013'ten beri iktidarı paylaşan Hristiyan Demokratlar ile Sosyal Demokratların, yeterli oy almaları durumunda, bir kez daha "Büyük Koalisyon" hükümeti kurmaları da mümkün .

Ancak hem Hristiyan Demokratlar hem de Sosyal Demokratlar içinde CDU/CSU ile yeni bir koalisyon kurulmasına karşı çıkan bir kanat da var.

Hristiyan Demokratlar'ın önde gelen isimleri , SPD'nin seçimden birinci çıkması durumunda, onların liderliğinde bir koalisyona katılmak istemiyor ve ancak CDU/CSU'nun liderlik etmesi durumunda bu koalisyonun gündeme gelebileceğini söylüyor.

SPD teşkilatları ve partinin içindeki sol kanat da, CDU/CSU ile yeni bir koalisyona sıcak bakmıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın