ALMANYA

Yurtdışı engelli kartlarının Türkiye'de kullanılması için gerekli şartlar

Abone Ol

Yurtdışında yaşayan engelli vatandaşlar artık Türkiye’de de rahat edecek. Yaşadığı ülkede alınan engelli kimlik kartını Türkiye Sosyal Hizmetler kurumuna tanıtmanız halinde Türkiye’deki engelli vatandaşalar tanınan haklardan siz de yararlanabileceksiniz. 

Yabancı ülke makamlarınca düzenlenen engelli kimlik kartlarının, Türkiye’de geçerli olabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmekte.

Yurtdışında ikamet eden ve engelli olan vatandaşlar engelli kimlik kartlarını iki farklı yöntemle apostil yaptırabilir. Apostil işleminden sonra kartın Türkiye Sosyal Hizmetler kurumuna tanıtılması gerekir.

Apostil işlemi için:
Birinci yöntemde
kişi bulunduğu ülkedeki T.C. Başkonsoloslukları aracılığıyla kartın tanımlanma işlemini gerçekleştirmekte. Bunun için ikamet ettiğiniz ülkede alınan engelli kimlik kartınızı tercüme ettirerek, konsolosluğa başvurmalısınız. 
Konsolosluk Türkiye’de gerekli olan onay belgesini size verecektir. Bu belge ile engelli kartınızı Türkiye Sosyal Hizmetler kurumuna tanıtabilirsiniz.

İkinci yöntemde ise kişi engelli kartını Türkiye’de tanıtabilir. Bunun için ikamet ettiğiniz ülkede alınan engelli kimlik kartını, tercüme ettirip, notere tasdik ettirdikten sonra kaymakamlık veya valilik aracılığıyla onaylatmanız gerekiyor. 
Bu onay sonrasında Sosyal Hizmet Merkezlerinden birine giderek kartınızı tanıttırmanız mümkün.

Yurtdışı engelli kartı sahibine tanınan haklar
Engelli kartını Türkiye'de Sosyal Hizmetler kurumuna tanıttıran bir engelli şu haklardan yararlanabilmekte:

  • Şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz 
  • Şehir içi ve şehirlerarası demiryolu ulaştırma hizmetlerinden ücretsiz,
  • Şehir içi ve şehirlerarası deniz ulaşımı hizmetlerinden ücretsiz,
  • Türk Hava Yolları A.Ş.’den alacağı yurtiçi uçak biletlerinden %25 indirimli olarak
  • BTK kararı kapsamında telefon, internet ve GSM faturalarından %25 indirimli
  • Devlete ait opera, bale ve tiyatro gösterilerinden ücretsiz
  • Sinema biletlerinden %50 indirimli
  • Müze ve ören yerlerinden ücretsiz
  • Belediyelerce ya da diğer yetkili makamlarca münhasıran engellilere sunulan ücretsiz veya indirimli diğer bütün hizmetlerden yararlanabilecektir. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol