HOLLANDA

Omicron’un daha bulaşıcı alt türü birkaç hafta içinde Hollanda’da da baskın hale gelebilir

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) tarafından Nu.nl sitesine yapılan bir açıklamada, daha bulaşıcı olduğu tespit edilen Omicron’un BA.2 adı verilen alt varyantının önümüzdeki haftalarda Hollanda’da da daha baskın hale geleceğinin tahmin edildiği belirtildi.

RIVM epidemiyoloğu Susan van den Hof açıklamasında; bu durumun, enfeksiyon zirvesinin daha erken yaşanabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Bu hafta açıklanan ve Danimarka’da Kopenhag Üniversitesi ve Serum Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Omicron’un BA.2 alt varyantının, BA.1 olarak bilinen genelde görülen orijinal versiyona göre aşıların sağladığı bağışıklık korumasından kaçınmada daha iyi ve yüzde 34 daha fazla bulaşıcı olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, bu nedenle daha önce Omicron'a yakalanan kişilerin yeniden enfekte olabileceği ve ülkelerin yeni bir corona virüs dalgasıyla karşılaşabileceği konusunda uyardı.

RIVM’e göre Hollanda’da mart ayında hastaneye yatış sayılarında artış olacağı tahmin ediliyor. Ancak BA.2'deki artışın hastane başvurularındaki artışı da tetikleyip tetiklemeyeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor.

BA.2 nedir?
Virüsler mutasyon geçirip, yeni varyantlar ortaya çıktığında bazen alt türlere ayrılabiliyor. Örneğin Delta varyantının 200 farklı alt varyantı var. Aynısı Omicron'da da görüldü. 

  • Omicron varyantları arasında BA.1, BA.2, BA.3 ve B.1.1.529. bulunuyor. Vakaların büyük çoğunluğuna yol açan BA.1 Omicron varyantı. Ancak BA.2 Aralık ayı ortalarından itibaren Hollanda’da da görülmeye başlandı.
  • BA.1 ve BA.2 benzer olmakla birlikte, aralarında 20 mutasyon fakı bulunuyor.
  • BA.2'nin nerede ortaya çıktığı belli değil, ancak ilk olarak Filipinler'de tespit edildi.
  • BA.3 ise dünya çapında yalnızca birkaç ülkede keşfedildi. Vakaların çoğu Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktı.

BA.2 Alt varyant birçok ülkede baskın hale geliyor
İlk olarak Aralık ayı başlarında tespit edilen alt varyant, 31 Ocak'ta başta Danimarka, Hindistan, Güney Afrika, Almanya ve İngiltere olmak üzere hızla yayılmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre (WHO) 25 Ocak itibariyle küresel GISAID veri tabanına gönderilen örneklerin yaklaşık yüzde 99'u bu alt varyanttan oluşmakta. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın