HOLLANDA

Hollanda’daki 4 Mayıs Ulusal Anma Günü’nde, Gazze’deki can kayıpları unutulmasın çağrısı

Bu yıl Amsterdam’da düzenlenecek 4 Mayıs Ulusal Anma Günü töreninde Gazze’de hayatını kaybedenlerin de anılması çağrısı yapıldı.

Abone Ol

Hollanda’da bu yıl 4 Mayıs Ulusal Anma Günü (Dodenherdenking) törenleri için ekstra güvenlik önlemleri alındı törenler için sıkı kurallar getirildi.  Amsterdam’da düzenlenen Ulusal Anma Günü töreninde özel olarak Gazze’de ölenlerin de anılması çağrısı yapıldı.

Amsterdam'daki Ulusal Anma Günü'nde her yıl sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. Ancak bu yıl bayrak, işaret ya da ses yükseltici ekipman getirilmesine de izin verilmiyor. Polis, Dam Meydanı'na gelen vatandaşların sıkı kontrolden geçirilerek arama yapılacağını duyurdu. Ayrıca olası bir rahatsızlığın önlenmesi amacıyla alanda bulunacak kişi sayısı on bine düşürüldü.

Kamp Vught Ulusal Anıtı ve Kamp Westerbork gibi pek çok yerel anma töreninde ekstra güvenlik önlemleri alınmadı ancak tören organizatörlerinin gelişmeleri sıkı takip edeceği belirtildi.

Gazze’de ölenleri anma çağrısı
Hollanda çapında 200 caminin bağlı olduğu 7 büyük İslami kuruluş platformu olan "K7" Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema’ya 4 Mayıs'ta Dam Meydanı'nda yapacağı konuşmada Gazze'deki şiddet olaylarına da değinmesi çağrısında bulundu.

K7 yaptığı açıklamada 'Şu anda Filistin halkına karşı bir savaş yürütülüyor. Binlerce çocuk açlıktan ölüyor ve sorumlu liderlerin işledikleri suçlar yanlarına kar kalıyor. Bu nedenle Amsterdam Belediye Başkanı'ndan eski ile şimdi arasındaki bağlantıyı kurmasını istiyoruz.” ifadesine yer verildi.

Anma Günü'nü “en ciddi ulusal anlardan biri” olarak tanımlayan Camiler Birliği, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan vahşetin kurbanlarını hatırlamanın büyük değer taşıdığını belirtti ve "Özellikle bu yas, anma ve tefekkür zamanı, geçmişin dehşetini günümüz için derslere dönüştürmek için bir fırsattır." denildi.

Hollanda’da “anma” ve “isimlendirme” konusunda çifte standart olduğuna dikkat çeken K7, şu anda Filistin halkına karşı bir savaş yürütüldüğüne, çocukların açlıktan öldüğüne ve sorumlu liderlerin yaptıklarının yanlarına kar kaldığına dikkat çekti. 

Açıklamada, “Bu nedenle Amsterdam Belediye Başkanı’ndan o zaman ile şimdi arasında bir bağlantı kurmasını istiyoruz. Böylece Gazze'de yaşanan acıların da adını koymasını istiyoruz.” ifadesi kullanıldı ve Halsema’nın 2022 yılındaki konuşmasına atıfta bulunarak “Neden Ukrayna'daki savaşa atıfta bulunarak konuştunuz da şimdi Gazze söz konusu olduğunda bu acı verici çifte standart sessizliğini yaşıyorsunuz?" sorusu soruldu.

Hollanda’da 4 Mayıs Ulusal Anma ve 5 Mayıs Kurtuluş Günü
İkinci Dünya Savaşı esnasında Hollanda, 1940-1945 yılları arasında Almanya tarafından işgal edildi. O dönemde 100.000'den fazla Hollandalı Yahudi, Alman işgalciler ve onların Hollandalı işbirlikçileri tarafından tutuklandı ve öldürüldü. Yahudilerin yanı sıra diğer azınlık grupları da toplanıp öldürüldü.

Bu nedenle her yıl 4 Mayıs'ta, İkinci Dünya Savaşı da dâhil olmak üzere savaşlarda ölenleri anmak için tören yapılıyor.

Törenlerde saat 20.00'de 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuluyor. Saygı duruşu hem Dünya Savaşında ölenler ve Hollanda'nın özgürlüğü için savaşan insanlara saygı göstermek hem de hâlâ savaş ve şiddete maruz kalan insanları düşünmek manalarını taşıyor.  Amsterdam’daki Ulusal Ölüleri Anma Törenine Kral Willem Alexander ve Kraliyet ailesi mensupları da katılıyor. 

5 Mayıs 1945'te işgal sona erdi. Almanya, dost ülkelerden gelen askerlerin Hollanda'ya yardım etmesi üzerine teslim oldu. Bu nedenle her yıl 5 Mayıs'ta Kurtuluş Günü kutlanmakta.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: 4 - 5 Mayıs Ulusal Komitesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol