HOLLANDA

Hollanda’da deniz seviyesi son yıllarda beklenenden hızlı yükseliyor

Abone Ol

Hollanda’da deniz seviyesi gittikçe daha hızlı yükseliyor. Bu konuda daha önceki çalışmalar, Deltares ve Hollanda Meteoroloji Enstitüsü KNMI'nin yayınladığı son raporla da doğrulandı. Son 30 yıl içerisinde deniz seviyesi her yıl ortalama 2,9 milimetre yükseldi. 

Özellikle rüzgarın deniz seviyesi üzerindeki etkisinin artık doğru bir şekilde belirlenebildiğini belirten Deltares, bu nedenle elde edilen son deniz seviyesi verilerinin daha güvenilir olduğunu belirtti.

Raporda deniz seviyesinin yaklaşık 30 yıl önce yılda ortalama 1,8 milimetre yükseldiği ancak elde edilen verilere göre bu yükselme hızının yılda 2,9 milimetreye yükseldiğine dikkat çekildi. 

Raporda Hollanda’daki deniz seviyesi yükselme hızının küresel çaptaki yükselme ile ayın oranda arttığı belirtildi.

Deniz seviyesindeki hızlı yükseliş iklim değişikliğinin de doğrudan bir sonucu. Isıyı tutan sera gazlarının emisyonu nedeniyle, Dünya şu anda sanayi devrimi öncesine göre ortalama 1,2 derece daha sıcak. Bu durum Grönland ve Antartica bölgelerinde olduğu gibi buzulların erimesini ve dolayısıyla deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırıyor.

Hollanda’nın korkusu: Deniz seviyesinin 2 metrenin üzerine çıkması 
En derin noktası denizden 7m aşağıdaki Zuidplaspolder olan Hollanda’nın yüzölçümünün yarısı deniz seviyesinin sadece bir metre üzerinde veya altında bulunuyor. Demografik yapıya bakıldığında da nüfusun yaklaşık yarısının deniz seviyesinin altındaki bölgelerde yaşadığı görülüyor.

KNMI'nın 2014'teki raporunda yüzyılın sonunda Hollanda'nın deniz seviyesinde 1 metrelik artış öngörülüyordu. Sadece 7 yıl sonra 2021’de yayınlanan raporda ise deniz seviyesinin daha hızlı yükseldiği belirtilerek, yüz yılın sonunda 2 metre yükseleceği,  belirtildi. 

İklim bilimcileri, deniz seviyesinin 2 metreye kadar yükselmesi olasılığına karşı ülkenin sular altında kalmasını önlemek için, “Dijk” adı verilen bentler ve “waterkering” denilen taşkın setlerinin yükseltilmesini öneriyor. Ancak deniz seviyesinin 2 metrenin üzerinde yükselmesi durumunda bu önlem yetersiz kalabilir. 

Deltares ve KNMI'nin dayandığı ölçümler Delfzijl, Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland ve Vlissingen'de gerçekleştirildi.

Hollanda'nın nerdeyse yarıya yakını deniz suyu seviyesinin altında yer alıyor:

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol