HOLLANDA

Hollanda'da bir bakım evinde yaşanan şiddet görüntüleri ortaya çıktı!

Abone Ol

Araştırmacı, gazeteci Alberto Stegeman'ın Perşembe akşamı yayınlanan ''Undercover in Nederland'' programında gösterilen görüntüler, Dordrecht’teki Zuster Norma Bakımevinde yaşananları gözler önüne serdi.

Programda yer alan ve seyredenleri şoke eden görüntüler arasında; gerekli olduğu halde zamanında insülin alamayan diyabet hastaları, bakımsız halde yaralar içinde olan yaşlılar, çok az veya sağlıksız yiyecekler, günün çoğunu yatakta kendi pisliği içinde geçiren hastalar ve bunama rahatsızlığı ile bakımevinde kaldığı bilinen hastaların personel tarafından aşağılandığı görüntüler vardı.

Yaklaşık 45 dakikalık programda Stegeman ve ekibi’nin, bu yılın ilk yarısında iki ay süreyle, Zuster Norma’ya ait Dubbeldamseweg Zuid'deki Het Witte Huis merkezinde ve De Johan de Wittstraat'taki merkezde çektiği gizli görüntüler sayesinde, bakımevlerinde hem hastalara hem de personele nasıl davranıldığı da gözler önüne serilmiş oldu.

Eski çalışanlarla ve hastaların yakınlarıyla yapılan röportajlar ve her iki merkezde yapılan gizli çekimler ‘böyle bir bakım evi nasıl olur da halen daha faaliyetine devam edebilir?’ sorusunu da gündeme getirdi.

Ortaya çıkan bilgilere göre; Zuster Norma Bakımevi, yaklaşık 2 yıl önce Sağlık ve Gençlik Bakım Müfettişliği tarafından bir ihtar almış ve “Riskli bakım merkezi” olarak kayda geçmiş. Müşteri dosyalarından önemli bilgilerin eksik olduğunu, bir eğitim politikası olmadığını ve çok az (yetkili) personel bulundurduğu belirlenen bakımevi hakkında, eksikleri düzeltene kadar hasta kabul etmemesine karar verilmiş. Şirket sahibi Norma Rother tüm bu eksikleri kabul ederek, gerekli düzenlemeleri yapacağını belirtmiş.

Bu olaydan yaklaşık bir yıl sonra ‘Bakımın kalitesi ve güvenliğine yönelik riskleri ortadan kaldırmak için yeterli önlemler alınmış’ gerekçesiyle tekrar hasta kabul etmesine karar verilmiş. Ancak Stegeman tarafından alınan gizli görüntüler, bakımevindeki işlerin çok kısa bir süre sonra bozulduğunu ortaya çıkartıyor.

AD gazetesinde programla ilgili yer alan bir haberde; Dortrecht Sağlık Müfettişi’nin devam eden soruşturmalar hakkında herhangi bir açıklama yapamayacağını, bildirdiği aktarıldı. Müfettişlik sözcüsü Frank Wassenaar, yayınlanan programda yer alan ve bir dizi noktada ilerleme kaydedildiğini söyleyen yakın tarihli bir rapor taslağı hakkında yapılan açıklamalara da yanıt vermek istemediğini belirtti.

Dordrecht Belediyesi sağlıktan sorumlu Meclisi Üyesi Peter Heijkoop ise programı izlerken çok üzüldüğünü, Dordrecht'te bu tür organizasyonlara yer olmadığını dile getirdi. Heijkoop belediye ve sağlık hizmetleri müfettişliğinin hızlı bir şekilde bu konuya müdahale edeceğini söyledi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU

Abone Ol