HOLLANDA

Hollanda Dışişleri Bakanı, Şengen vizelerinde yapılan ayrımcılıkla ilgili Veri Koruma Kurumuna ifade verecek

Abone Ol

Hollanda Veri Koruma Kurumu (AP), Dışişleri Bakanı Hoekstra'yı Şengen vize başvurularının değerlendirilmesinde kullanılan ve ayrımcılığı teşvik eden algoritma konusunda açıklama yapmak için görüşmeye çağırdı.

NRC Dagblad gazetesinin haberine göre; Dışişleri Bakanı Woepke Hoekstra, uygulama ile ilgili olarak bizzat Hollanda Veri Koruma Kurumu’na açıklama yapmak için çağrıldı. 

“Resmi düzeyde istişare gerçekleşecek”
Gazeteye açıklama yapan AP sözcüsü geçtiğimiz yıl içerisinde Dışişleri Bakanlığı ile birkaç görüşme gerçekleştirildiğini belirtti ve ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan belge talep ettiklerini dile getirdi. Sözcü “Şimdi de Bakanı davet ettik.” dedi ve Bakanın bu görüşmeye gelmesinin "zorunlu" olduğu bilgisini paylaştı.

Dışişleri Bakanlığından bir sözcü ise gazeteye yaptığı açıklamada, AP'nin vize işlemlerinde "veri işlemenin gerekliliği ve orantılılığı hakkında" ek bilgi talep ettiği bilgisini doğruladı. Sözcü “resmi düzeyde istişare” olacağını belirtti.

Araştırma sonucu: Algoritma hala kullanılıyor
Lighthouse Reports tarafından NRC gazetesiyle ortak yapılan araştırmada, Hollanda'nın 2015 yılından beri Şengen vizesi başvurularını gizli ve muhtemelen hukuka aykırı şekilde ırkçı bir algoritma kullanarak değerlendirdiği kaydedildi.

Araştırmada; Şengen vizesine başvuranların cinsiyet, yaş ve milliyetine dayalı olarak algoritmalar oluşturduğu "risk profili"ne göre farklı değerlendirmelere tabi tutulduğu belirtildi. Mart 2023 verilerine göre, "yüksek riskli profil" olarak değerlendirilen vize başvurularının yüzde 33'ünün reddedildiği, söz konusu kategoride olanların vize değerlendirme süresinin normalde 90 gün olmasına rağmen, aylarca sürdüğü ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanlığının ayrımcı algoritmalara dayalı mevcut vize değerlendirme sisteminde değişiklik yapacağına ilişkin vaatlerde bulunmasına rağmen herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtilen araştırmada, söz konusu sistemin halen Bakanlık tarafından kullanıldığına işaret edildi.

Dışişleri Bakanı, ırkçılığı ortadan kaldıracaklarını söylemişti
Sonuçları Aralık 2022'de açıklanan bağımsız soruşturmayla Hollanda Dışişleri Bakanlığında ırkçılığın yaygın olduğu ortaya koyulmuştu.

"Black Lives Matter" protestolarının ardından bakanlık memurlarının talebi üzerine Hollanda Dışişleri Bakanlığında yürütülen bağımsız soruşturmanın raporunda, bakanlıktaki ırkçılığın "saldırgan, doğrudan, aleni, bilinçli olmakla hemen göze çarpmayan, dolaylı, gizli, kasıtsız veya bilinçsiz olmak arasında değiştiği; iki kültürlü çalışanların ve beyaz olmayan yerel çalışanların ırkçılığın çeşitlerine maruz kaldığı" belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra rapora ilişkin açıklamasında ırkçılık olaylarının "ekstra acı verici olduğunu, çünkü her türlü ayrımcılığın yasak olduğunu ve uluslararası adaleti savunduklarını" kaydederek, "Kurumumuz içindeki ırkçılığı ortadan kaldırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol