AVUSTURYA

Hangi Avrupa ülkesinde ötanazi veya yardımlı ölüme izin veriliyor?

Fransa’nın yeni yasa tasarısı, Avrupa’da ötanazi ve yardımlı ölüme izin verilen ülkeleri yeniden gündeme taşıdı. Hangi ülkelerde uygulama yasal?

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Fransa’da fiziksel veya psikolojik olarak dayanılmaz acı çeken, tedavi edilemeyen hastalara yaşamlarını sonlandırma hakkı tanıyan yasa tasarısının ulusal meclise sunulmasıyla, Avrupa’daki yasal durum yeniden gündeme geldi. Bu yasa, Fransa’yı ötanazi ve yardımlı ölümün yasal olduğu komşu ülkelerle benzer çizgiye taşıyabilir.

Ötanazi, hastanın açık talebi üzerine bir sağlık görevlisi tarafından yaşamının sonlandırılması anlamına geliyor. Yardımlı ölümde ise yaşamı sona erdirecek madde doktor tarafından reçete ediliyor ve kişi bu maddeyi kendisi alarak uygulamayı gerçekleştiriyor.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Yasal olan ülkeler ve uygulamalar:

Hollanda’da ötanazi, Nisan 2002’den bu yana sıkı kurallarla uygulanıyor. Hastanın dayanılmaz ve iyileşme umudu olmayan bir acı çektiği, bir doktor ve bağımsız bir uzman tarafından onaylanmak zorunda. Nisan 2023’ten itibaren bu hak 12 yaş altındaki çocuklara da tanındı.

Belçika’da Mayıs 2002 tarihli yasa, ötanazi talebinin gönüllü, düşünülmüş, tekrar eden ve dış baskıdan uzak olması gerektiğini belirtiyor. 2014 yılında, yaş sınırı olmaksızın reşit olmayanlar için de ötanazi yasal hale getirildi.

Lüksemburg, 2009 yılında hem ötanaziyi hem de yardımlı ölümü suç olmaktan çıkardı.

İsviçre aktif ötanaziyi yasaklarken, yardımlı ölüme izin veriyor. Bu uygulama, tıbbi etik kurallar çerçevesinde ve genellikle özel dernekler aracılığıyla yürütülüyor. Bu haktan yararlanmak için kişinin reşit, karar verebilir durumda olması ve tedavisi olmayan bir hastalığının ya da dayanılmaz acılarının bulunması gerekiyor.

Avusturya, Aralık 2021’de ağır ya da tedavisi olmayan hastalıklara sahip bireyler için yardımlı ölümü yasal hale getirdi.

İspanya, Mart 2021’de ötanazi ve tıbbi yardımlı ölümü yasallaştırdı. Yasaya göre, ağır ve tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da kalıcı engeller nedeniyle dayanılmaz acılar çeken bireyler, doktorlardan ölüm yardımı talep edebiliyor. Başvuruda bulunan kişinin karar verebilir durumda ve bilinci yerinde olması, talebini yazılı olarak iletmesi, süreci ilerleyen aşamalarda yeniden onaylaması ve başvurusunun bir değerlendirme komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor.

Portekiz’de Mayıs 2023’te ötanaziyi suç olmaktan çıkaran bir yasa kabul edilse de, Anayasa Mahkemesi bazı maddeleri iptal ettiği için yasa yürürlüğe giremedi. Konuyla ilgili kararı, Mayıs seçimlerinden sonra oluşacak yeni Parlamento verecek.

İtalya’da bölgesel düzeyde bazı adımlar atılıyor. Toskana, 2024 Şubat ayında aldığı kararla yardımlı ölüme kapı aralayan ilk İtalyan bölgesi oldu. Ancak Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki muhafazakâr hükümet, bu düzenlemenin sadece merkezi hükümetin yetki alanına girdiğini savunarak kararı Anayasa Mahkemesine taşıdı. Anayasa Mahkemesi, Eylül 2019’da, hastaların cezai sorumluluk doğurmadan yardımlı ölüme erişebilmesini sağlayan koşulları belirlemişti. Parlamentoda ise bu konuda hâlâ yasal bir düzenleme bulunmuyor.

Birleşik Krallık parlamentosu, Kasım 2024’te terminal dönemdeki yetişkinler için yardımlı ölüm yasa teklifini ilk okumada kabul etti. Tasarı, altı aydan az ömrü kalan ve ölümcül maddeyi kendi başına alabilecek durumda olan bireyler için, iki doktor ve bir uzman kurulun onayıyla bu hakkın tanınmasını öngörüyor. Mayıs ayında, sağlık çalışanlarının uygulamayı reddetme hakkını güvence altına alan bir değişiklik yapıldı. Yasa hâlâ parlamentoda oylanmayı bekliyor. Kabul edilirse lordlar kamarasına gönderilecek. Teklifin İngiltere ve Galler’de geçerli olması planlanıyor ancak yasanın yürürlüğe girmesi birkaç yılı bulabilir.

Bu süreçten bağımsız olarak, İskoçya parlamentosu mayıs ayında terminal dönemdeki ve zihinsel yeterliliği olan bireyler için yardımlı ölümü yasallaştıran bir yasa teklifini ilk okumada kabul etti.
©Sonhaber.eu