ALMANYA

Almanya’da döner için tavan fiyat ve özel indirim kuponu dağıtılsın çağrısı!

Almanya son günlerde artan döner fiyatları için çare arıyor. Dönere tavan fiyat tartışmaları sürerken Sol Partiden “Döner kuponu” teklifi geldi.

Abone Ol

Almanların “sosis” yediği günler geride kaldı, artık ülkenin en favori yemeği döner kebap. Ancak fiyat artışları tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı siyasetçiler  'Döner’e tavan fiyat' getirilmesini istiyor. Sol parti ise döner için bir çeşit indirim kuponu niteliğinde “Döner kuponu” teklifinde bulundu.

Berlin'deki Türk göçmenler tarafından ülkede popüler hale getirilen döner kebap, yılın en sevilen ürünü seçilmişti. Her yıl tahminen 1,3 milyar kebap satılıyor. Sadece Berlin'de her gün 400.000 kebap tezgahtan geçiyor. Ancak son yıllarda fiyatlar pek çok yerde yaklaşık iki katına çıktı. Geçen yıl 4 euroya satılan dönerler bu yıl 7,90 - 8 euro, hatta Frankfurt ve Münih gibi metropollerde ise 10 euroya satılmakta.

Aşırı sol parti Die Linke de konuyu ele aldı ve parlamentoya bir teklif sunarak döner kebap için bir tavan fiyat, yani 'dönerpreisbremse' getirilmesini istedi. Partiye göre döner yiyenlerin ödemesi gereken maksimum miktar 4,90 euro, hatta gençler için sadece 2,90 euro olması gerekiyor. 

Die Linke ayrıca yoksul hanelere günlük 'döner kuponları' dağıtılması talebinde de bulundu. Partiye göre vergiden elde edilecek gelirin 4 milyar euroluk bölümü bu kuponlara ayrılsa, ülkedeki herkese haftalık döner kuponu dağıtılabilir.

De Bild gazetesine bir açıklama yapan  Die Linkle Yürütme Kurulu Üyesi ve Gençlik Politikaları Sözcüsü Kathi Gebel, "Gençler talepte bulunuyorsa, 'Olaf, kebabı ucuzlat' diyorsa o zaman bu bir internet şakası değil, ciddi bir yardım çığlığıdır. Gıdanın lüks bir ürün haline gelmemesi için devlet müdahale etmelidir." ifadesini kullandı.

“Dönere tavan fiyat uygulanamaz”
Şansölye Scholz'a göre döner için tavan fiyat uygulaması serbest piyasa ekonomisinde mümkün değil. Ancak ülkede birçok genç Scholz’un açıklamalarını yeterli bulmuyor ve bazıları ise Bazıları Scholz'un selefi Merkel’in 'döner fiyatlarını kontrol ettiğini' savunarak tekrar geri dönmesini istiyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Hutchrock - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol