Yeni kira yasası neleri değiştirecek?
Salı Günü Temsilciler Meclisinde ele alınan yeni Kira Yasası tasarısı her ne kadar eleştirilere maruz kalsa da yine de meclis çoğunluğunun desteğini almayı başardı. Konut Bakanı Stef Blok tarafından önerilen Kira Yasa tasarısı özellikle, sosyal konutlara olan akışı güçlendirmek için tasarlandı. Tasarıda dikkat çeken noktaların başında kira bedellerinin hesaplanmasındaki değişiklik ve geçici kontratların temel alındığı noktalar geldi.
Bakan Blok bu yasa ile birlikte düşük kiralı konutlarda uzun süre kalınmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Aynı zamanda konut içerisindeki bölümlerin kiraya verilmesi ile konut sahibinin yaşadığı “acaba bu kiracıyı çıkartabilecek miyim?” endişesinin de önüne geçilmiş olacağı belirtiliyor.
Yeni Kira Yasası neleri beraberinde getiriyor?
- Önümüzdeki yıldan itibaren aynı özelliğe sahip sosyal konutlar arasındaki fiyat farkı kademeli olarak kaldırılacak. Bu konutlar arasındaki fark her yeni kiracının gelmesi ile kira bedelindeki artıştan kaynaklanmakta. Mevcut kiracıların kira artışı ise enflasyona bağlı olarak yüzde 2,5 artmakta.
- Bu yıl 1 Temmuz tarihinden itibaren kooperatif evlerindeki kira artışı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi enflasyona ek olarak yüzde 1,5 ile yüzde 4 arasında olacak.
- Yıllık hane geliri 39.000 euronun üzerinde olan ancak ödeyebileceklerinin altında bir kira bedeli ile oturanların, başka bir değişle çarpık yerleşmelerde kişinin kirası, önümüzdeki yıldan itibaren enflasyona ek olarak yüzde 4 zamlanacak. Bu maddenin gerekçesinin geliri düşük olanların sosyal konutlardan faydalanmasına destek vermek olduğu belirtiliyor.
- Çarpık yerleşim olduğu tespit edilen emekliler bir önceki maddeden muaf tutulacak. Aynı şekilde 4 kişilik aileler de bu kurala dahil edilmeyecek ve kira artışı görmeyecek.
- Yıllık gelir hesaplama kuralı devam edecek. Geçtiğimiz hafta Danıştay tarafından verilen bir kararda, yasada Vergi Dairesinin “Sosyal Konutta oturan bir kişinin gelirinin sınırın üstünde veya altında olduğunu beyan etmesi” zorunluluğunun olup olmadığı hakkında net bir açıklama bulunmadığına karar vermişti. Bakan Blok yeni tasarısında bu hususa açıklık getirdi.
- Geçici sözleşmeler için olanaklar belirli koşullar altında uzatılabilecek. Özellikle evinin bir bölümünü kiraya veren ev sahiplerini ilgilendiren bu uygulamada kontratların süresi 2 yıl ile sınırlandırıldı. CU tarafından önerilen “27 yaşına kadar olan gençler, paylaşımlı konutlar için 5 yıllık kontrat yapabilir” ibaresi yeni tasarıya eklendi.
- Hollanda’da 2,6 milyon adet sosyal konut bulunmakta. Bu konutlar için en fazla 710 euro’ya kadar kira bedeli istenebilecek. Kooperatifler ise yıllık olarak elindeki konutların en az yüzde 80’lik bir bölümünü yıllık geliri en fazla 35.739 euro olan kişilere ayırmak zorunda. Bunun yanı sıra yüzde 10’luk bir bölüm de geliri en fazla 38.950 euro olan kişilere ayrılacak.
©SONHABER.EU