DÜNYA

Uçak yolculuğunda bagajınız kaybolursa ne yapmanız gerekir?

Tatile çıktınız ama bagajınız sizinle birlikte varış havalimanına gelmedi. Bagajınız kaybolduğunda haklarınızı ve yapmanız gerekenleri biliyor musunuz?

Abone Ol

Tatilinizi keyifle geçirmek için planladınız, uçağa bindiniz. Ancak indiğinizde bavulunuzun sizinle birlikte gelmediğini öğrenciniz. Birçok yolcunun yolculuğa çıkmadan önce endişelendiği bu durum başınıza geldiğinde ne yapmanız gerekiyor? İşte cevabı…

Eğer bagajınız yolculuk esnasında kaybolursa, havayolu şirketinden bagajınızın bulunarak belirttiğiniz adrese gönderilmesini talep etme hakkına sahipsiniz. Bagajınızın kaybolduğunu öğrendiğinizde öncelikle PIR (Property Irregularity Report ) formunu doldurmanız gerekmekte. Bu formda Uçak biletinizdeki bagaj etiketi, size ait olan bagajın teslim edildiğini kanıtlar. Bu nedenle, kalkış sırasında bagajınızın sizin adınıza teslim edilip edilmediğine çok iyi dikkat edin. Her zaman kayıp başvurusu talebinizin yazılı bir onayını isteyin ya da PIR formunun bir kopyasını alın.
 
Kayıp bagajlar genellikle bir gün içerisinde sahibine ulaştırılır ancak, bagajınızın gelmesini beklerken, diş macunu, diş fırçası, iç çamaşırı veya şampuan gibi acil ihtiyaçlarınız için alışveriş yapma hakkınız da bulunuyor. Bunun için belirlenen miktar günlük 30-40 euro civarında. Bazı havayolu şirketleri bu tür ihtiyaçları bir kit şeklinde sunabiliyor. Ancak yolcu kendisi de satın alabiliyor. Eğer bu tür ihtiyaçlarınızı siz satın aldıysanız, harcamanızı belgelendirmek için fişini veya faturasını saklayıp, havayolu şirketine ibraz etmeniz gerekmekte. Genellikle bu tür geri iade talepleri, havayolu şirketinin web sitesi üzerinden yapılabilmekte.

Sadece uçak bileti satın alan yolcular kayıp bagaj başvurusunu havayolu şirketine yapabilir. Paket tur ile tatile giden yolcuların ise turu satın aldığı seyahat acentesine başvuru yapması gerekir. Seyahat acenteleri seyahatinizin düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesinden, dolayısıyla bagajınızın taşınmasından da sorumludur.

Havayolu şirketlerinin uyması gereken hüküm ve koşulları genellikle Varşova Konvansiyonu veya Montreal Konvansiyonu'na tabidir. Buna göre, bagajın kilosu başına almanız gereken ücret belirlenir. Havayolunun bu konvansiyonda belirtilenden daha fazlasını ödemek zorunda olmadığını unutmayın. Bu kurallar sadece uluslararası uçuşlar için geçerlidir.
 
Bagajınız geç gelirse, hasar görürse veya kaybolursa, bazen tazminat alabilirsiniz. Örneğin, seyahat sigortanız aracılığıyla. Havayolunu da sorumlu tutabilirsiniz. Kayıp, gecikmiş veya hasarlı bagajlar için havayolu maksimum 1.300 euro'ya kadar sorumludur.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol