Okullar cinsel istismara bile sessiz kalıyor

Abone Ol


3 yıldır süren dava hakkında Sibel hanım, ilk kez Son Haber’e konuştu.
Mağdur anne ile mağdur çocuğu hakkında okulun şikayetlerini ciddiye almaması ve okul hakkında söyleşi yaptık.

Sibel hanım kendilerinin yaşadığı olaylardan daha beterinin yaşandığı okulda 6 yaşında bir kız çocuğunun da cinsel istismar kurbanı olduğunu söyledi.

Son Haber: Sibel Hanım, olay ne zaman ve nasıl başladı nedir olayın iç yüzü?
Sibel Ö.Ö: İki sene önce oğlumun okulda diğer çocuklar tarafından aşşağılanması, dışlanması, ezilmesi ve üstüne gidilmesi hatta dövülmesi üzerine için okul yönetimine şikayette bulundum. hiç bir önlem amladılar.

SH: Okul, nasıl bir okul, Sizce neden önlem almadılar? Çocuğunuzu mu suçlu buldular?
Sibel Ö.Ö: Çocuğum sessiz sakin, çok terbiyeli bir çocuk. Zaten bu yüzden diğer çocuklar devamlı üstüne gidiyor. Okul yabancı çocukların çok olduğu bir okul. Çocuğumu suçlu bulup bulmadıklarını bilmiyorum ama şikayetlerim karşısında hiç bir şey yapmadılar, önlem almadılar bana geri dönmediler; çocuğum okulda daha fazla ezilmeye, dövülmeye devam etti.

SH: Bunun üzerine sizde çocoğunuzu okula yollamadınız öyle mi? Neden bir başka okula yazırmadınız?
Sibel Ö.Ö: Evet, yollamadım çünkü her geçen gün psikolojisi bozuluyordu. Başka okul aradım ama bu kez de karşıma başka sorunlar çıktı. Şöyleki, yeni bulduğum okul eski okulundan referans istiyordu. Bu oklulun vereceği referansa göre yeni okul kabul edip etmeme durumları var. Benim şikayetlerimi ciddiye almayan bir okul yeni okula düzgün refernas veriri mi?

SH: Bu adı geçen okulda sadece sizin çocuğunuz mu bu durumda? Başka çocuklar yok mu, mağdur olan ?
Sibel Ö.Ö: Olmaz olur mu, çok var.Hatta ben bu davaya başlayınca diğer aileler de cesaretlendi. Mesela yine Hollanda basınına yansımış bir olay var. 6 yaşında Faslı bir kız çoocuğuna aynı okulun üst sınıf öğrecileri tarafından cinsel taciz yapıldığı ortaya çıktı.


SH: Peki Türk aileler çocuklarını alıyor mu bu okuldan?
Sibel Ö.Ö: Alan var, almayan var. Çünkü ya yeni okula alışamazsa diyorlar, y ada yeni buldukları okul evlerine uzaksa çocuğu her gün görtürüp getirmenin zorluğu ile mecburen bu okula gönderiyorlar. Fakat benim bildiğim bu süreçte 20 kadar aile çocukalarını bu okuldan aldı.

SH: Peki, siz daha sonra çocouğunuzu okula yollamadığınız için suçlu duruma düştünüz değil mi?
Sibel Ö.Ö: Bu durumda okul benden şikayetçi oldu. Çünkü okul çağında bir çocuğu evde tutmak suç. Beldiyeden yetkilier geldi. Durumu anlattım. Bu şartlar altında çocuğumu okula gönderemeyeceğimi söyledim.
Bana, ‘O zaman senin çocouğunu özel bir okula gönderelim’ dediler. Kabul etmedim. Çünkü teklif etikleri okul hani zeka sevisyesi düşük çocukların gittiği özel eğitim veren okullardı. Benim çocğumun böyle bir sorunu yokki. Daha sonra çocuğum hakkında konuşmak için eve geldiler, dolaylı olarak baskı ve tehdit ettiler.

SH: Nasıl tehdit?
Sibel Ö.Ö: Çocuğumu elimden alamak gibi. Fakat boyun eğmedim, ben de okulu bu kez başka yerlere şikaye ettim. Bunu dün sizde yayınladınız. Para cezası ile korkutmaya çalıştılar ama yılmadım.

SH: Amacınız okulun özür dileyip gerekli önlemleri alması mı?
Sibel Ö.Ö: Süreç uzun ama haklı olduğum için geç de olsa adalet yerini bulacaktır diyorum. Eğer haklıysanız ve hakkınızı aramaktan çekiniyor, korkuyorsanız bir yere ulaşamazsınız. Durumu benim çocuğumdan daha kötü olanlar var. Bunları duyuyorum, bizzat şahit oluyorum. Peki, neden bu sesszilik bu korku? Hepimiz çocuklarımızın geleceği için çalışmıyor muyuz?
Benim istediğim sonuna kadar mücadele etmek ve bu okul yönetiminin yıllardır uyguladığı bu tutumunun, bu zihniyetinin değiştirmesi.
Bizim insanlarımız ya dil bilmediklerinden ya da başka sebeplerden hep sessiz kalıyor. O yüzden yabancıların çocukları ellerinden alınıyor ya da sevisyesi çok düşük, hiç Hollandalı çocuğun olmadığı okullara gönderiliyor.

SH: Okul yönetimindeki son durum nedir bir değilik olmadı mı bu kadar habere, olaya karşı?
Sibel Ö.Ö : Evet, eski müdür görevinden alındı ve yerine geçici olarak 3 aylığına R. Roders isimli bir müdür geldi.
Işin gaip yanı 3 aylığına gelen Müdür 9 ay kaldı.

SH: Ne yaptı 9 ay içinde bu müdür, olumlu gelişmeler oldu mu?
Sibel Ö.Ö : Göreve getirildiğinde enkaz temizlemeye geldim demiş R. Roders adlı yeni müdür. Bunu bana mahallemizin bir güvenlik görevlisi söyledi
2014 yılında ailelerin toplu şikayeti ve çocuklarını okuldan almaları sonucu müfettişler de geldi ve iyi bir temizlik yapıldı okulda.

SH: Memnunsunuz artık öyle mi?
Sibel Ö.Ö: Müfettişler çocuklarını okuldan alan ailelere bir şey sormadı 6 ve 7. Sınıf öğrencilerine “ Kendinizi güvende hissediyor musunuz” diye sorulmuş. Aldıkları cevana göre okulun ‘güvenli’ olduğu raporu verilmiş. Aslında bir senedir yeni müdür olmasına rağmen fazla bir değişiklik olduğunu söyleyemem.

SH: Peki bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Sibel Ö.Ö: Bizim davamzıla ilgili 3 konunuın ikisinde biz haklı görüldük.Çocuk Ombudsmanı tarafından. Hollanda bir hukuk devleti ve benim Hollanda yasalarına, adaletine güvenim tam. Bu yüzden sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim.
SH: Bu açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.
Sibel Ö.Ö: Ben de tüm mağdur olan çocuklar adına bana bu fırsatı verdiğiniz ve haklı sesimizi duyurduğu için Son Haber’e teşekkür ediyorum.

Konu ile ilgili dün yayınladığımız haberi okumak için:
http://sonhaber.eu/gundem/5790/

© SONHABER.EU
Abone Ol