Kazakistan Latin alfabesine geçiş için pilot uygulama başlattı

Abone Ol


Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, eğitim alanında köklü bir değişikliğe gideceklerini ve 2018 yılı itibariyle de okul ders kitaplarında Latin alfabesine geçeceklerini açıklamıştı.

2025 yılına kadar tüm kitaplarda ve resmi belgelerde Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçileceğini kaydeden Nazarbayev, Kazak bunun için grafik hazırlama talimatı verdiğini belirtmişti.

Böylece Kazakça ve Rusça'nın resmi dil olarak konuşulduğu Kazakistan; Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan'dan sonra alfabesini değiştiren ülkeler arasına katıldı. Kararın geç alınmasında ise ülkenin diğer Orta Asya cumhuriyetlerine göre yoğun bir Rus nüfusuna sahip olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Kazakistan’da 1929-1940 yılları arasında Latin alfabesi kullanılmış daha sonra ise yeniden Kiril alfabesine dönülmüştü.

"Rusya ile tarihsel bağlardan sembolik kopuş"
Devlet tarafından finanse edilen pilot okul müdürü Ernour Omarkhanov, "Çocuklar dili anlıyor ve biraz da İngilizce biliyorlar, Latin harflerine çok çabuk uyum sağlayacaklar yaptığımız çalışmalara göre yeni alfabenin okul ödevlerine ayrılan süreyi de kısalttığını görüyoruz" dedi.

Rus kültürünün etkisinde en fazla kalan yaklaşık 18 milyon nüfusa sahip ülkedeki bu köklü değişiklik kararı kuşkuyla karşılandı. Rusya'ya yakınlığıyla bilinen bazı bürokratlar, bu değişikliğin Rusya ile olan kültürel ve tarihsel bağlardan sembolik kopuşu temsil ettiğini ileri sürdü. Nazarbayev ise söz konusu reformun ülkeyi modernleştirme, yabancı dil öğrenimini ve internet kullanımını kolaylaştırmayı amaçladığını belirtti.

Abone Ol