HOLLANDA

Hollanda’da ilk kez bir Türk gencinin heykeli dikildi

Abone Ol

Hollanda'nın tanınan bankası ABN Amro Bank’ın farkındalık projesinde başarılı olan gençler arasına giren Türk genci Alihan Uzun'un heykeli Hendrik-Ido-Ambacht kasabasında bulunan bir parka dikildi. Delft Teknik Üniversitesi mezunu, 2000 doğumlu Alihan Uzun bu sayede Hollanda'da heykeli dikilen ilk Türk olma unvanını da ele geçirdi.

Gençlik kuruluşu Young Impact ve ABN AMRO işbirliği ile gerçekleştirilen girişimde topluma sundukları olağanüstü katkılarından dolayı Alihan Uzun, Kris Switser ve Abdulaal Hussein’in heykelleri dikildi. Projede hem bu gençlere bir podyum sağlamak hem de diğer gençlere daha iyi bir dünyaya yönelik fikirlerini gerçeğe dönüştürmeleri için ilham vermek amaçlandı. 3-4 Ekim gecesi gerçekleştirilen projede Hendrik-Ido-Ambacht'ın yanı sıra Utrecht ve Maarssen’a da diğer iki adayın heykelleri dikildi.

Alihan Uzun’dan DroomCV projesi
Hendrik-Ido-Ambacht'taki Baxpark'ta heykeli dikilen Alihan Uzun’un rol model olarak seçilmesinin başında, sunduğu DroomCV (Hayalimdeki CV) projesi geliyor. Tüm gençlerin eğitimde eşit fırsatlara sahip olduğu bir dünya hayal eden Alihan uzun bu projesinde özellikle ebeveynleri düşük sosyal geçmişe sahip gençlerin daha az fırsata sahip olduğunu ve buna karşı ortaokul düzeyindeki meslek okullarında öğrencilerin eşit şartlara sahip olması gerektiğini savunuyor. 

Çocukların daha düşük okul tavsiyesi almasının ve dolayısıyla daha az fırsata sahip olmasının adil olmadığını vurgulayan Alihan Uzun, gençlerin hayal kurmalarına ve özgeçmişlerini (CV) oluşturmalarına yardımcı olacak atölyeler düzenliyor.

“Hayallerindeki CV’yi tasarlamalarına yardım ediyorum”
Alihan Uzun DroomCV adlı projesi hakkında Son Haber’e yaptığı açıklamada projesini Hollanda Eğitim Bakanlığın Eşit Şanslar  (Gelijke Kansen Alliantie) Gençlik Konseyi’ne katılarak geliştirdiğini dile getirdi. 

Uzun; “Hollanda’da anne ve babanın ekonomik ve sosyal durumu, bir öğrencinin öğretmeninden aldığı ortaokul/lise (middelbare school) seviye önerisini çok etkiliyor. Bu şekilde her öğrenci eşit şanslara oluşamıyor. Benim yaptığım proje ile öğrenciler hayallerindeki ve gelecekte olacak CV’lerini tasarlamasına yardım ediyorum.” dedi.

Uzun, “gençler hayallerine nasıl ve hangi adımlarla ulaşmaları gerektiğini cv’lerine yazıyorlar Bu şekilde düşük seviyede başlasalar da onlara yukarıya tırmanma imkânlarını gösteriyor ve ilham veriyorum.” şeklinde açıklama yaptı.  

“Bu ülkeye nasıl katkı sağlayabilirim?” 


Şuanda Hollanda’da yaşayan genç nesil Türkler de bir mesajı olan Alihan Uzun birinci nesil Türklerin şuandaki gençler için zemin hazırladığını belirtti. Uzun “Hollanda’ya gelen ilk nesil dedelerimiz, annelerimiz ve babalarımız tanımadıkları bir ülkede yaşam mücadelesi verdiler. Kendileri için somut bir başarı hedefi koyamasalar da; aslında biz yeni nesillerin gelişim gösterebilmeleri için bir zemin hazırladılar. Bize aktarılan bu mirastan yararlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan ‘Bu ülkedeki yerim neresidir?’ sorusundan çok ‘Bu ülkeye nasıl katkı sağlayabilirim?’ sorusunu önemsiyorum.” şeklinde ifade kullandı.

Oylama halen devam ediyor
Gerçekleştirdiği Droom CV projesi sayesinde Young Impact (Genc Etki) kurumunun ilgisini çektiğini belirten Uzun, “Beni Eşit Şanslar kategorisinde aday gösterdiler. ABN Amro Bankası da Eşit Şanslar projesini destekleyen bir kurum olarak heykelimin dikilmesini sağladı.“ dedi.

Alihan Uzun son olarak tüm kategorilerde en başarılı projenin seçilmesine olanak sağlayan oylama işleminin halen devam ettiğini ve Joung Impact sitesi üzerinden oy verilebileceğini dile getirdi.

Projedeki diğer iki isim


Young Impact ve ABN AMRO projesinde yer alan ve heykelleri dikilen diğer iki isimden biri on altı yaşında Ehlers-danlos sendromu teşhisi konarak tekerlekli sandalyede yaşamaya mecbur olan Kris Switser. Kris başkalarına ilham vermeye ve onlara bir hastalık veya engellilikle nelerin hala mümkün olduğunu göstermeye kendini adadığı için seçildi. 

Projede seçilen son kişi Abdulaal Hussein ise 18 yaşında Sudan’dan kaçıp Hollanda’ya geldiği dönemde yaşadığı zihinsel ve fiziksel engelleri, kendi kaderini yaşayan diğer gençlerle paylaşarak onlara yardım etmeye çalışıyor.

Jong Impact tarafından organize edilen  “Eşit Şanslar” ve diğer kategorilerde yer alan projelere oy verme işlemi için siteyi ziyaret edebilirsiniz. Oylamanın sonuçları ise 10 Ekim tarihinde açıklanacak.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol