HOLLANDA

Hollanda'da gelirinde değişiklik olanlar için vergi iadesi fırsatı bu yıl son buluyor

Son üç yılda gelirinde değişiklik olanların, vergiden geri almak için başvurduğu Ortalama Gelir Düzenlemesi (middelingsregeling) bu yıl sonlanıyor.

Abone Ol

Hollanda’da yıllık geliri değişkenlik gösteren kişilerin vergiden geri iade almasına olanak sağlayan Ortalama Gelir Düzenlemesi (Middelingsregeling) için bu yıl son kez başvuru yapılabiliyor. Kişinin son üç yıllık geliri üzerinden hesaplanan ortalama gelir düzenlemesinde belirli sınırın üstünde fazla ödenen vergiler geri alınabiliyor.

Özellikle serbest meslek sahipleri, işe yeni başlayanlar veya çalışma saatleri düşen kişilerin kullandığı bu sistemde çoğunlukla vergiden geri alma imkanı doğuyor.

Sistem şöyle işliyor: Önceki yıllarda daha fazla kazandıysanız, sonuç olarak daha yüksek bir gelir vergisi dilimine tabi oluyorsunuz. Ancak geliriniz düştüğünde vergi diliminin de ona göre ayarlanması gerekiyor. Bu nedenle ortalama gelir düzenlemesi ile geriye dönük olarak birbirini izleyen üç yılın ortalama geliri üzerinden ödenecek vergi miktarı çıkartılıyor. 

Hükümet hem vergi sistemini basitleştirmek için hem de ortalama gelir düzenlemesi uygulamasının yeterince etkili olmadığı için 2023 yılında düzenlemeyi kaldırma kararı aldı. Bu nedenle, 2024 yılında düzenlemeden son kez yararlanılabilecek.

Başvurmadan önce hesaplamanız gerekir
Ortalama gelir düzenlemesi üzerinden vergiden geri alıp alamayacağınızı önce kendiniz hesaplamanız gerekecek. Bunun için Vergi Diaresi'nin web sitesinde bulunan adımları takip edebilirsiniz. Ancak internette bunu kolayca hesaplamanıza olanak tanıyan pek çok araç da bulunmakta.

Düzenleme üzerinden vergiden geri alınacak miktar konusunda 575 euroluk bir sınır bulunduğunu unutmamalısınız. Ödediğiniz vergi miktarı ile normal şartlarda geri almanız gereken vergi miktarı arasında 575 euronun üzerinde bir fark oluşuyorsa o zaman Vergi Dairesine başvurarak bu paranın iadesini isteyebilirsiniz.

Vergi beyannamenizin kesinleştiği andan sonraki üç yıl için bu düzenlemeden yararlanabilirsiniz. Program artık yürürlükten kaldırıldığı için, son olarak bu yıl 2022-2023-2024 dönemi için başvuru yapma şansı bulunmakta.

Konu lle ilgili geniş bilgi için bu siteleri ziyaret edebilirsiniz:
Rijksoverheid
Vergi Dairesi 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol