HOLLANDA

Hollanda'da ev kiralarında son 6 yılın en büyük artışı yaşandı

Abone Ol

CBS rakamlarına göre, 2014 yılından bu yana yapılan en yüksek artışların yaşandığı belirtilen bu dönemde şehir bazında, ilk sırayı %4,1 ile Rotterdam alırken, onu %3,6 ile Den Haag ve %3,5 ile Amsterdam izledi. 

Uzmanlar kira artışların tamamen enflasyon ile alakalı olduğunu ve bu yıl mülk sahiplerinin yapabileceği en yüksek zam sınırının, kiracının gelirine bağlı olarak %5,1 ile %6,6 arasında olabileceği belirlenmişti. Bu rakamlara bakılınca yapılan artışların çok daha düşük oranda kaldığı anlaşılıyor. 

Hollanda’da bu yılın enflasyon oranının %2,6 olacağı bekleniyor ancak mülk sahipleri kiraları çok daha yüksek oranlarda artırmayı tercih ediyorlar. 

Özellikle senatoda (eerste kamer) yapılan bu yılki kira artışlarının yaşanan kriz nedeniyle ertelenmesi teklifi ise kabul görmedi. 

Hollanda'daki kiralık evlerin %70'i ev bürolarının elinde bulunuyor. Bu bürolar zammı enflasyon beklentisine eşitleyerek %2,7 oranında tuttular. 

Şahıslara ait evlerin kiralarında ise bu yıl %3 oranında zam yapıldı. Bu da geçen yıl yapılan %3,3 oranındaki zamdan daha düşük kaldı. 

Ancak kiralık ev fiyatlarının özellikle yeni bir kiracı evi tuttuğunda çok yüksek uygulandığı belirlendi. Bu yıl yeni bir ev kiralayan biri, önceki kiracıya göre %9,5 oranından daha Fazla kira ödeyerek evine yerleşebildi. Geçen yıl bu oran %8,2 civarında kalmıştı. 

Hollanda'da yeterli kiralık ev bulunmaması kira artışlarının en büyük sebebi olarak görülüyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Habernet

Abone Ol