HOLLANDA

Hollanda’da en az 600 bin hane yüksek enerji maliyetleri nedeniyle sıkıntı yaşıyor

Abone Ol

Bir hane asgari ücretle veya sosyal yardımlarla geçinmek zorundaysa, enerji fiyatlarındaki küçük bir artış bile ödeme sorunlarına yol açarken, buna kötü izolasyonlu bir konutta oturmak da eklendiğinde, sorun daha da büyüyor. Böyle bir durumda hane “enerji yoksulluğu” ile baş etmek zorunda kalıyor.

Araştırma kuruluşu TNO “Hollanda'da enerji yoksulluğu 2022” raporunu yayınladı. Rapora göre geçtiğimiz yıl 600 binin üzerinde hanenin enerji yoksulluğu içerisinde yaşadığı belirtildi. Başka bir değişle yüzbinlerce hanenin enerji masrafı arttı, bunun yanı sıra evlerin yalıtımı çok kötü ve bu evlerde yaşayanlar genellikle dar gelirliler.

Hükümetin desteği olmasaydı rakam milyonu bulurdu!
TNO tarafından açıklanan rakamlara göre, iki yıl önce ülkede 510 bin hane enerji yoksulluğuyla baş etmek zorunda kalırken, bu rakam geçtiğimiz yıl en az 600 bin haneye kadar çıktı. TNO’ya göre hükümetin sağladığı enerji yardımı olmasaydı artış çok daha yüksek olurdu.

Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) 2020’deki verilerini, 2022 yılındaki yüksek enerji fiyatları ile karşılaştırarak bu sonuca ulaşan TNO, hesaplamalarda geçen yıl verilen enerji teşviklerinin ve enerji tasarrufu ile elde edilen verilerin de kullanıldığını belirtiyor.

Kurum araştırmacılarından Peter Mulder, basına yaptığı açıklamada, yapılan enerji yardımının enerji yoksulu evlerin sayısının artmasını frenlediğini belirtirken, “hükümetin mali desteği olmasaydı, enerji fakiri hanelerin sayısı 2020'ye kıyasla ikiye artarak, bir milyonun üzerine çıkmış olacaktı” şeklinde açıklama yaptı.

Enerji yoksulu hanelerin üçte ikisi ev bürolarına ait
TNO rakamlarına göre, enerji açısından fakir hanelerin üçte ikisinden fazlası ev bürolarına ait konutlar. Enerji yoksulu evlerin neredeyse yüzde 20'si özel sektördeki kiralık konutlardan ve yaklaşık yüzde 12'si ise satın alınan evlerden oluşmakta. 

Enerji etiketi düşük evlerde oturanların çoğu tek kişilik haneler ve tek ebeveynli aileler. 2020’de enerji yoksulu bir evde oturanların yüzde 19’u ve 2022’de ise yüzde 33’ü çocuklu ailelerden oluşmakta.

Araştırmaya göre enerji yoksulluğundan etkilenen hanelerin çoğu ülkenin doğu ve kuzeydoğusu ile büyük şehirlerde bulunuyor. Enerji yoksulluğu özellikle Noordoost-Groningen, Zuid-Limburg, Rotterdam, Den Haag, Arnhem ve çevresi ile Almelo ve Enschede'de yaygın olarak görülüyor. 

Mulder bu durum için şu açıklamayı yapıyor “bu bölgelerde nispeten çok sayıda düşük gelirli hane bulunuyor ve evleri de kötü bir şekilde yalıtılmış durumda. Bu, yüksek enerji fiyatları ile birlikte hiç iyi bir kombinasyon değil.”

Masraflar arttı
TNO araştırmasına göre enerji yoksulu haneler, geçen yıl gelirlerinin ortalama yüzde 12,7'sini enerji maliyetlerine harcadı, 2020'de bu yüzde 9 düzeyindeydi. Başka bir değişle enerji yoksulu haneler 2020 de aylık ortalamaya göre 65 euro daha fazla öderken, 2022’de normalden 190 euro daha fazla ödemek zorunda kaldı. Devlet desteği olmadan fatura bedelindeki artışın ortalama 260 euroyu bulabileceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, Hollanda'nın geneline bakıldığında, 2020'de hane halklarının gelirinin yüzde 4,2’sini enerji masraflarına harcadığını ancak geçen yıl enerjiye ödenen fatura bedelinin gelirin yüzde 7,8’ine kadar yükseldiğini kaydetti.

Tek çare sürdürülebilirliği artırmak
Araştırmacı Peter Mulder’a göre bu durumdan kurtulmanın tek çıkış yolu başta düşük enerji etiketine sahip kiralık evler olmak üzere, konutların sürdürülebilirliği artırmak. 

Araştırmacıya göre F ve G etiketlerine sahip 415 bin enerji yoksulu konut bulunuyor. Bu evler ancak çok büyük maliyetlerle ısıtılabiliyor. Bu evlerin yalıtımını sağlamak o evde yaşayan kişinin tasarruf yapabilmesini, sağlığının daha iyileşeceğini ve bu sayede sağlık masrafını da düşürebileceğini belirtiyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: S. Akulich - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol