HOLLANDA

Den Haag, 2022’den bu yana kestiği park cezalarını geri ödemek zorunda kalabilir

Den Haag Belediyesi, park tarifelerini resmi olarak yayımlamadığı için kestiği cezaları geri ödeyecek. Karar, belediye için milyonlarca euroluk risk yaratıyor.

Abone Ol

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Den Haag Belediyesi’nin park cezalarının duyurulmasında yaptığı bir hata, şehri milyonlarca euroluk tazminat riskiyle karşı karşıya bıraktı. Park cezasına itiraz eden üç kişi, üst mahkeme tarafından haklı bulundu. Mahkeme, belediyenin park tarifelerini yasal olarak doğru biçimde yayımlamadığı gerekçesiyle davacıların lehine karar verdi. Bu kararın diğer belediyeler için de risk oluşturabileceği belirtildi.

Davacıların avukatı Indy Rissema, kararın sadece park cezalarında değil, Den Haag’ın park gelirlerinden elde ettiği yüz milyonlarca euronun hukuki temelini de tartışmalı hâle getirdiğini ifade etti.

2023’te kesilen üç park cezası iptal edildi
Dava konusu cezalar, 2023 yılında “ücretli park bölgesi” ilan edilen Theresiastraat, Vier Heemskinderenstraat ve Hoge Wal’de park eden üç araca kesilmişti.

Bu araçların hiçbirinde park izni yoktu ve park bileti alınmamıştı. Bu nedenle sürücülere 75,40 ile 79,40 euro arasında değişen cezalar verildi.

İlk derece mahkemesi davacıların itirazlarını reddetti; ancak temyiz aşamasında karar tersine döndü.

Belediye, park düzenlemesini usulüne uygun yayımlamamış
Üst mahkeme, Den Haag Belediyesi’nin ücretli park uygulamasına ilişkin kuralları yayımlarken zorunlu yayın kurallarına uymadığını tespit etti.

Mahkemeye göre özellikle “Ek 1” adlı liste — hangi sokaklarda ücretli parkın geçerli olduğu, ücretli saatler, maksimum park süresi ve hangi park izinlerinin geçerli olduğu gibi bilgiler — belediyenin resmi elektronik duyuru gazetesinde yayımlanmamıştı.

Bu nedenle mahkeme, “Ek 1’in yasal olarak yürürlüğe girmediğini” ve bu ek üzerinden kesilen cezaların geçersiz olduğunu hükme bağladı.

Karar, 2022’den bu yana kesilen tüm park cezalarını etkileyebilir
Avukat Rissema, kararın etkisinin çok büyük olabileceğini belirterek “Yüksek Mahkeme, Lahey Belediyesinin 2022’den bu yana park ücreti tahsil etmek için yasal bir dayanağa sahip olmadığına hükmetti.” dedi.

Rissema’ya göre bu durum, yalnızca ceza kesilen sürücüleri değil, son yıllarda park ücreti ödemiş olan tüm sürücüleri etkileyebilir. Çünkü bu ödemeler için hiçbir zaman yasal bir temel bulunmamış olabilir ve ücretler geriye dönük olarak talep edilebilir.

Avukat, yüz milyonlarca euroya ulaşabilecek geri ödeme taleplerinin söz konusu olabileceğini ve belediyeye karşı toplu dava (collectieve claim) açılmasının değerlendirildiğini söyledi.

Belediye temyize gitmeyi düşünüyor
Den Haag Belediyesi, karar sonrası yaptığı kısa açıklamada, “Kararı inceledik ve temyize (cassatie) gitme ihtimalini değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Den Haag Meclisi endişeli: “Ülke genelinde sonuçları olabilir”
Karar, Den Haag Belediye Meclisinde de büyük yankı uyandırdı. Bazı meclis üyeleri, kararın geriye dönük etkilerinin belediye için çok ciddi mali sonuçlar doğurabileceğini belirterek konuyla ilgili açıklama talep etti.

Diğer bazı meclis üyeleri ise bu kararın yalnızca Den Haag için değil, ücretli park politikasını aynı yöntemle duyuran tüm şehirler için benzer sonuçlar yaratabileceğini dile getirdi.
©Sonhaber.eu