GÜNDEM

COVİD-19 geçirenlerde uzun vadede kalp ve damar hastalığı riskinin arttığı belgelendi

Abone Ol

Korona geçirmiş kişilerde enfeksiyondan sonra kardiyovasküler hastalık riskinin arttığı ortaya çıktı. Bilim insanları, dünyada kalp şikayeti olan insanlarda bir artışa hazırlıklı olunması uyarısı yaptı

Aralarında Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin de bulunduğu bir grup araştırmacı tarafından yürütülen ve bu haftanın başlarında Nature Medicine'de yayınlanan bir çalışmaya göre korona geçirmiş kişilerde kardiyovasküler hastalık riski artıyor. 

Araştırmada, testi pozitif çıkan 153 bin 760 kişinin tıbbi kayıtlarına bakıldığı, bu kayıtların bir yıl boyunca COVİD-19’a yakalanmayan insanların verileri ile karşılaştırıldığı belirtiliyor.

Kalp yetmezliği riski yüzde 72 daha fazla 

Araştırmada elde edilen sonuç oldukça korkutucu. Korona enfeksiyonu geçiren kişilerin korona geçirmeyenlere göre; kalp krizi geçirme olasılığı yüzde 63, ventriküller aritmi (Kalp karıncıklarında oluşan yüksek elektriksel akım sonucunda kalbin çok hızlı şekilde çalışması) olma olasılığı yüzde 84 ve kalp yetmezliği olma olasılığı yüzde 72 daha fazla.

Küresel çapta 15 milyon hasta

Sadece ABD’de korona sonrasında 3 milyon kişinin kalp hastası olduğu belirtiliyor. Bu rakamın dünya çapında 15 milyonu bulduğunu belirten araştırmacı Ziyad Al-Aly, ’ye yaptığı açıklamada, kalp rahatsızlığı vakalarının yüzde 4 olduğunu ancak, bu rakamın küresel çapta, pandeminin ölçeği göz önüne alındığında ne kadar büyük bir rakam olduğunu gösterdiğini belirtti.

“Şu anda kaç milyon insanın koronaya yakalandığını düşünürsek…” 

Utrecht UMC doktoru ve araştırmacı Marijke Linschoten, konu ile ilgili RTL’e yaptığı açıklamada, “Bu araştırmaya bakarsanız, korona olan her bin kişi başına ortalama 3 ila 10 ekstra kalp krizi, kalp yetmezliği veya kardiyak aritmi vakası olduğu görülüyor. Şu anda kaç milyon insanın koronaya yakalandığını düşünürsek, pratikte bu çok büyük rakamlara ulaşacak demektir” şeklinde açıklıyor ve ekliyor, “hastanelerdeki günlük pratikte henüz bu vakalar görülmüyor.”

“Virüs; hastalığın akut formundan çok daha fazlası.”

Amsterdam UMC kardiyoloğu Harald Jorstad ise bu durumdan korku duyulduğunu belirtiyor. Korona enfeksiyonunun akut fazında sorunlara neden olabileceğinin bir süredir bilindiğini belirten Jorstad araştırmanın 30 günden sonraki dönemde ortaya çıkan problemleri, yani uzun vadedeki riskini gösterdiğini vurgulayarak ”Ayrıca uzun covid ve kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki etkisi gibi diğer sonuçlara de dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.

Bir diğer sonuç…

Araştırmada ortaya çıkartılan bir diğer sonuç ise daha önce hiç kalp sorunu yaşamamış ve kırılgan kabul edilmeyen kişilerin de korona enfeksiyonundan sonra kalp sorunları yaşaması. 

Başka bir değişle; kalp sorunları sadece yaşlılarda değil, gençlerde de ortaya çıkabiliyor. Ayrıca obezite veya diyabeti olmayan kişiler de risk taşıyor. Öte yandan enfeksiyonu hafif geçirmiş kişilerde de kardiyovasküler hastalığın ortaya çıkması dikkat çekici olarak görülüyor.

Kalp sorunlarının neden bazı insanlarda varken bazılarında yaşanmadığı ise araştırılması gereken bir konu.

Nature Medicine'de yayınlanan çalışmada ABD Gazi İşleri Bakanlığı tarafından tutulan bir veri tabanındaki anonim tıbbi kayıtlar analiz edildi. Araştırmacılar, 1 Mart 2020 ile 15 Ocak 2021 tarihleri arasında korona testi pozitif çıkan ve hastalığın ilk 30 gününü atlatan 153 bin 760 kişinin sağlık bilgilerini içeren bir veri tabanı oluşturdu. Çalışmaya katılan kişilerin çok azının aşılı olduğu, kayıt sırasında aşıların yaygın olarak mevcut olmadığı için korona gelişmeden önce aşılanmadıkları belirtildi. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Abone Ol