Kurulduğu yıldan bu yana bir çok başarılı projeye imza atan vakıf, kadınların kendilerine güvenerek toplumda aktif olarak yer almasına destek olman ın yanı sıra son iki yıldır da iz bırakan kadınları ödüllendiriyor.
Vakıfın krucusu ve başkanı Fatma Aktaş Yıldız Cıbıroğlu’na verilen onur ödülü hakkında yaptığı açıklmada; “Hollanda Avrasya Vakfı olarak 2015 yılından itibaren ‘İz Bırakan Türk Kadınları’nı hayatın değişik alanlarında verdikleri hizmet ve gösterdikleri başarılarından dolayı kadınlarımıza Onur Ödülü vermeye başladık.” Dedi.
Geçen yıl ilk olarak verilen ödüle 40 yıldır Hollanda’da yaşayan ve Türk vatandaşlarının sorunlarını sanatsal donanımı, eğitmenliği ile görev yaptığı alanlara taşıyarak hayatını ‘yararlı olmak ve üretmek’ düsturu üzerine kuran Sayın Gülümser Kalender’e verildiğini belirten Fatma Aktaş, ikinci ödülün neden Yıldız Cıbıroğlu’na veridliği hakkında ise .unları söyledi.
“ Bildiğiniz gibi 2014 yılında Hollanda Avrasya Vakfı Okuma Günlerinde Yıldız Cıbıroğlu’nun ‘Anadolu’da Kadının Kültürel Şifreleri ‘ adlı kitabını okumuş incelemiştik.
Yıldız Cıbıroğlu uzun yıllar (s)imgeler, arketipler, sözcük sesleri, mitoloji, folklor, kültür gibi konuları hem kendini, içinde yaşadığı toplumu, dünya insanlık ailesini, insan zihninin, imgeleminin nasıl geliştiğini araştıran ve Anadolu Kadınının geçmişten günümüze uzanan seyrini yazarak mirasıyla buluşturan bir yazar.
Bu yüzden Avrasya Vakfı olarak oy birliği ile bu yılki ödülün Sayın Yıldız Cılbıroğlun’na verilmesine karar verdik” dedi.
Geçtiğimiz haftanın son günü Avrasya Vakfı Başkanı Fatma Aktaş tarafından İstanbul’da bizzat ödülü takdim edilen Yıldız Cılbıroğlu, mutluluğunu şu cümlelerle paylaştı. “
Çok uzaklardan gelen bu ödül benim için çok anlamlı. Çalışmalarını uzaktanda olsa takip ve takidr ettiğim 28 yıllık bir vakıf olan Avrasya’ Vakfı’nın onur ödülüne layık görülmek beni çok mutlu etti.
Başta Vakfın Başkanı Fatma hanıma sükranlarımı sunarken, Avrasya Vakfı’nın bu günlere kadar gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Hollanda’daki vatandaşllarımıza selşam ve sevgilerimi gönderiyorum” dedi.
Alına bilgilere göre üzerinde çalıştığı son kitabının tanıtımı ve imza günü için önümüzdeki aylarda Cılbıroğlu’nun Hollanda’ye gelmesi bekleniyor.
YILDIZ CIBIROĞLU KİMDİR?
1941’de Malatya’da doğan Yıldız Cıbıroğlu, 1964’te Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdi: İki yıl resim ve sanat tarihi öğretmenliğinden sonra Doğankardeş çocuk dergisinde çizer olarak çalıştı. Tonguç, Ali Ulvi ve Yalçın Çetin’in ortaklaşa kurduğu Stüdyo Çizgi’de Yalçın Çetin’den çizgi film öğrendi. YKB’nın yan kuruluşu olan Sinevizyon’da 1969-76 yılları arasında Yapı Kredi Bankası için çizgi-reklam filmleri yaptı; Cem Yayınevi Arkadaş Kitaplar’dan bazılarını ve Hollanda TV için Nasrettin Hoca fıkralarını resimledi. 1977’de İstanbul Üniversitesi Film Merkezi’nce yürütülen, “İstanbul’da Kaybolmakta olan Yirmi İki El Sanatı” başlıklı araştırmada ilüstratör olarak çalıştı. Bu işyerinde gerçekleştirdiği kolaj Nasrettin Hoca filmi, Kültür Bakanlığı Çizgi Film Yarışması’nda (1978) mansiyon aldı. Bir başka masal filmi ile 1982 Akşehir Nasrettin Hoca Çizgi Film Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. 1982-85 yılları arasında Yaşar Kemal’in Hürriyet ve Güneş gazetelerinde yayımlanan ‘İnce Memet’leri ile ‘Kale Kapısı’ romanlarını; Turan Oflazoğlu’nun Hürriyet’te yayımlanan ‘Bizans Düştü – Fatih’ adlı yapıtını resimledi. İletişim Yayınları’nda çıkan Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi’nin fasikül kapaklarını çizdi. İstanbul’daki değişik sınıftan mutfakları yerinde çizdi ve yazdı (Aydınlık Gazetesi, 1993). Çocuk kitapları resimlemeyi sürdürdü. Yurt içinde ve yurt dışında “çocuk kitapları resimleri karma sergileri”nden bazılarına katıldı (sonuncusu 2000 Frankfurt Kitap Fuarı’nda).
(S)imgeler, arketipler, sözcük sesleri, mitoloji, folklor, kültür gibi konuları hem kendini, içinde yaşadığı toplumu, dünya insanlık ailesini, insan zihninin, imgeleminin nasıl geliştiğini anlamaya çalışmak; hem de çizerliğini beslemek, kendi sanatsal mutfağını zenginleştirmek, ufkunu genişletmek için araştırdı. Daha sonra bunları başkalarıyla da paylaşmak amacıyla yazmaya başladı. Bilimsel deneme türündeki makalelerinde sözcük-bağıntılarını, arketipsel sözcükleri ve imgeleri (veya kısaca kültürel şifreleri) irdeledi.
Edindiği birikimlerini birçok kez sanat yapıtlarını çözümlemede kullandı. Makaleleri Sanat Emeği, Video Sinema, Antrakt, Sahne (tiyatro dergisi), 25. Kare, Müdafaa-i Hukuk, Güzel Yazılar (Yazarlar Sendikası yayını), Sanat ve Hayat, Kadınlar Dünyası, Adam Sanat, Hürriyet Gösteri, Varlık, Bilim ve Ütopya, Cumhuriyet Kitap, Cumhuriyet Bilim Teknik, Yasak Meyve, Artist, Art&Life, Sanat Dünyamız, Evrensel Kültür, Arkeoloji ve Sanat, Yemek&Kültür, Bosphorus - Sanat Gazetesi vb. dergilerde yayımlandı.
YILDIZ CIBIROĞLU'NUN BASILMIŞ KİTAPLARI:
KADININ YAZISIZ TARİHİ ‘M’ ve ‘N’ Sesi, Payel Yayınları, İstanbul, Mayıs 1996.
KADIN SAÇI BÜYÜ ‘TÜRBAN’, Payel Yayınları, İstanbul, Mart 2004.
TÜRK SANATINDA GİZLİ YÜZ, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2008.
(Yıldız Cıbıroğlu’nun da katıldığı, 20 Ekim 2004 - Yuvarlak Masa Toplantısı-4’teki konuşmalarla oluşan kitap: MEKÂN, TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ ve MİMARLIK, Afife Batur, Yıldız Cıbıroğlu, Neslihan Dostoğlu, Özlem Erdoğdu Erkaslan, Mücella Yapıcı, TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ, Kasım 2005.)