ALMANYA

Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı

Avrupa Parlamentosu, kara para aklama ve terörizmle mücadele kapsamında, 10 bin euro ve üzerindeki nakit ödemeleri yasaklayan tasarıya onayladı.

Abone Ol

Avrupa Parlamentosu, kara para aklamayla mücadele kapsamında yeni bir adım attı. Buna göre 10 bin euro ve üzeri nakit ödemeler yasaklandı. AB üyesi ülkeler, nakit ödemeler için 10 bin eurodan daha düşük sınırlar belirleyebilecek. Düzenleme, mücevher ve değerli taş ticareti, lüks otomobiller, özel uçaklar ve gemiler gibi yüksek değerli ürünlerin alımında geçerli olacak.

Karar uyarınca; bankalar, emlak acenteleri, varlık yönetimi hizmetleri, kumarhaneler, tüccarlar, kuyumcular ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları gibi çeşitli yükümlü kuruluşların, sıklıkla 3 bin ile 10 bin euro arasında nakit işlem yapan kişilerin kimliğini tespit etmesi, doğrulaması ve raporlaması gerekecek.

Kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanı ile mücadele kuralları bütün kripto sektörünü kapsayacak şekilde genişletilecek.

Almanya'nın Frankfurt kentinde kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele için yeni bir kısaca AMLA olarak bilinen Avrupa Kara Para Aklamayla Mücadele Otoritesi'nin kurulacak. Kurum AB'deki yasa dışı mali faaliyetlerle mücadelede kilit rol oynayacak ve 400'den fazla personeliyle 2025 yılının ortalarında faaliyete geçecek. AMLA, finans sektöründeki yükümlü kuruluşlar üzerinde doğrudan denetim yetkisine sahip olacak. Üye ülkelerdeki mali istihbarat birimlerini koordine edecek ve kural ihlali durumunda para cezası verebilecek.

Alınan karar uyarınca ülkeler futbol kulüplerini de 2029 yılından itibaren yükümlü kurumlar listesine ekleyebilecek.  Buna göre, mali açıdan güçlü futbol takımları da (örn. FC Bayern Münih ve Borussia Dortmund gibi) bu yasaya tabi tutulabilecek.

Kripto işlem kurumlarının müşterileri hakkındaki bilgileri doğrulamaları ve şüpheli işlemleri bildirmeleri gerekecek. Kripto hizmet sağlayanlar, 1000 eurodan daha fazla miktarda işlem gerçekleştiren müşterileri detaylı inceleyecek ve bunları raporlayacak.

Ayrıca, 50 milyon euro ve üzerinde varlığı olan süper zenginlerin kripto para birimleri ve bankacılık işlemleri daha sıkı şekilde izlenecek. Bu düzenleme, özellikle Rus oligarklarının Avrupa Birliği yaptırımlarını aşmasını engellemeyi hedefliyor.

AB ülkelerinde nakit ödeme kuralları
Hollanda’da 3 bin euronun üzerindeki nakit ödemelere yasak getirilmesine yönelik tasarı Temsilciler Meclisi’ne sunuldu. Yasağın ne zaman devreye gireceği henüz netlik kazanmasa da Avrupa Birliği içerisinde varılan anlaşma gereği, 2025 yılı mart ayına kadar yürürlüğe girmesi beklenmekte.

Diğer Ab ülkelerinden Fransa'da 1000 euroya, Belçika, İtalya ve Portekiz'de 3 bin euroya ve Polonya'da 15 bin euroya kadar nakit ödeme yapılabiliyor. Almanya'da nakit ödemek için bir sınır bulunmuyor ancak 10 bin euro üzeri ödemelerde kimlik göstermek gerekiyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol