DÜNYA

Avrupa son 500 yılın en ciddi kuraklığı ile savaşıyor

Abone Ol

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun araştırma kanadının bir parçası olan Küresel Kuraklık Gözlemevi (Global Drought Observatory) kıtayla ilgili son raporunu yayımladı.

Rapora göre kıtanın yüzde 47’sinde toprak kurudu ve durum “yüksek alarm seviyesine” yükseldi. Kıtanın yüzde 17’si ise bitkilerin ve yeşil alanların “zorluk çektiğine dair belirtilerin olduğu” alarm seviyesine kadar geldi.

Raporda, verilen uyarılar arasında kuraklığın ekin verimliliğini etkileyeceği, orman yangınlarını artıracağını ve Avrupa’nın güneyindeki bazı bölgelerde aylarca sürebileceği belirtilmekte.

Önceki beş yıla göre Avrupa Birliği (AB) hasat tahminleri mısır için yüzde 16, soya fasulyesi için yüzde 15 ve ayçiçeği için yüzde 12 oranında düştü. 

“Son 500 yılın en kötüsü “


AB komisyonu tarafından gözlemevinin raporuna verilen yanıtta “Mevcut kuraklık durumunun son 500 yılın en kötüsü olduğunu” ifade etti. 

Araştırma Komiseri Mariya Gabriel, “Bir süredir devam eden aşırı sıcaklar ve su kesintileri “Tüm AB genelinde su seviyelerinde ciddi bir baskı yarattı. Halihazırda normalin çok üzerinde orman yangınları görüyoruz ve bunun ekin üretimine ciddi bir etki yaptığını görüyoruz. İklim değişikliği her yıl şüphesiz bir şekilde daha gözle görülür hale geliyor.”dedi.

Rapora göre Avrupa’daki nehirlerin tümünde kuruma sözkonusu

İlk aşamada deniz taşımacılığını vuran bu kuruma, son dönemde zaten krizde olan enerji sektörünü de etkilemeye başladı. Hidroelektrik güç yüzde 20 oranında düştü. 

“Aşırı kuraklık” yıl boyu birçok bölgede zaman zaman görüldü ancak “Ağustos itibariyle genişlemeye ve daha da kötüye gitmeye başladı.” Akdeniz kıyılarında aşırı kuraklığın Kasım ayına kadar devam etmesi bekleniyor. 

Raporda İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Romanya, Macaristan, Sırbistan’ın kuzeyi, Ukrayna, Moldova, İrlanda ve İngiltere’nin durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği belirtiliyor.

Avrupa genelinde kuruyan nehirlerde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmeyen batık gemiler ortaya çıkarken bazı bölgelerinde kuraklık ilan edilen İngiltere’de de bazı ağaçların yaprakları sarardı, dökülmeye başladı. Bu durum, sıcağın etkisiyle ortaya çıkan “yalancı sonbahar” olarak adlandırılıyor.
 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Abone Ol