ALMANYA

Almanya’da 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe giren değişiklikler

Abone Ol

Önümüzdeki ay Almanya’da bir dizi değişiklik yaşanacak. Uzun süredir beklenen 49 euroluk toplu taşıma bileti Mayıs’ta kullanılmaya başlayacak. İnşaatlarda çalışanlara ek ikramiye verilecek, sağlık alanında çalışan personelin asgari ücretine zam yapılacak. Bunun yanı sıra demir yollarında yeni grevler de önümüzdeki ay toplu taşımayı oldukça etkileyecek. 

Mayıs ayında yaşanacak değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:

49 Euroluk toplu taşıma bileti
Almanya’nın her yerinde bölgesel ve şehirlerarası toplu taşımada geçerli, aylık 49 euroluk bilet, 1 Mayıs itibarıyla kullanılmaya başlıyor. Aylık bilet tüm bölgelerdeki otobüs, metro, tramvay ve Regional Bahnlarda geçerli olacak. Bilet IC, ICE, ECE gibi hızlı trenlerde geçerli değil. Bileti, çevrimiçi olarak Deutschlandticket-App üzerinden veya bölgenizdeki toplu taşıma şirketinden satın alabilirsiniz. 

Demir yollarında yeni grevler
Deutsche Bahn ile demir yolu işçileri arasındaki yürütülen toplu sözleşme müzakerelerinin üçüncü turundan da sonuç alınamadı. VerDi Sendikası, yeni grevlerin kapıda olduğunu duyurdu. Mayıs ayı boyunca demir yollarında daha büyük çaplı ve uzun süreli uyarı grevleri yapılması bekleniyor. Sendika ve işverenler, mayıs sonunda müzakereler için tekrar masaya oturacak.

Doğal gaz ve elektrik ucuzlayacak
Enerji fiyatlarına Mart ayında uygulanan fren ile hanelerin enerji kullanımının yüzde 80’i için doğal gaz birim fiyatı 12 sente, elektrik birim fiyatı da 40 sente sabitlemişti. Mayıs ayı itibarıyla birçok enerji sağlayıcısı, fiyatlarını bu seviyenin de altına indirecek. Fiyat karşılaştırması yapan Check24 sitesinin hesaplamalarına göre, daha uygun fiyatlı sözleşmelere geçmek, hanelerin enerji faturalarında yıllık 970 euroya kadar tasarruf sağlayacak.

Sağlık sektöründe asgari maaşa zam
Bakım sektöründe asgari maaşlar 1 Mayıs itibarıyla artıyor. Hemşirelik Sektörü İçin Zorunlu Çalışma Koşullarına İlişkin Beşinci Yönetmeliği’ne göre maaşlar stajyerler için saatlik 13,9 euroya, nitelikli çalışanlar için saatlik 14,9 ila 17,7 euroya çıkacak. 1 Aralık 2023'te asgari ücrete yeniden zam yapılacak.

İnşaat çalışanlarına ek ikramiye
Batı Almanya ve Berlin’deki toplu sözleşmelere dahil olan inşaat çalışanlarına bir defaya mahsus 450 euro ikramiye ödenecek. Boya ve cila işçileri de, henüz almadılarsa, bir defaya mahsus 600 euro enflasyon ikramiyesi alacak. Tek seferlik ödeme vergiden ve sosyal güvenlikten muaf. 

‘Corona-Warn-App’ uygulamasında değişiklik
Pandemiyle mücadele kapsamında piyasaya sürülen ve geçtiğimiz 3 yılda yaklaşık 50 milyon kişi tarafından indirilen korona uyarı uygulaması, artık enfekte olan biriyle temas riski olduğu zaman uyarıda bulunmayacak. 1 Haziran’dan itibaren uygulama ‘uyku moduna’ alınacak ve sadece aşı sertifikaları görüntülenebilecek.

Dijital Piyasalar Yasası ile dev şirketlere sınırlama
Dijital Piyasalar Yasası 2 Mayıs 2023'te yürürlüğe giriyor. Buna göre Google, Amazon ve diğer büyük dijital pazarların alanlarında sınırlamalar başlayacak. Avrupa Birliği’nde (AB) rekabeti korumak için getirilen bu değişiklikle birlikte, online platformlarda arama sayfalarına, sosyal medyaya ve aracı online şirketlere sert kurallar getirildi. Platform operatörleri kurallara uymazsa, yaptırımlarla karşılaşabilirler.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Abone Ol