Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN), küresel anket verilerinden yararlanarak belirlediği, "2024 Dünyanın En Mutlu Ülkeleri" raporunu yayınladı. Rapora göre İskandinav ülkeleri, her yıl olduğu gibi bu sene de en üst sıralarda yer aldı. 

Raporun on yıldan uzun bir süre önce yayınlanmasından bu yana ilk kez Amerika Birleşik Devletleri (23. sıra) ve Almanya (24. sıra) en mutlu 20 ülke arasında yer almadı. Hollanda ise 6’ncı sıraya geriledi. Belçika listede 16’ncı sırada Fransa ise 27’nci sırada yer aldı. Listede geçtiğimiz yıl 102. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 98. sıraya yerleşti. Listenin son sırasında Afganistan Lübnan, Lesotho, Sierre Leone ve Kongo yer aldı.

Mutluluk sıralaması, ülke sakinlerinin kendi bildirdikleri yaşam memnuniyetinin yanı sıra kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk verilerine dayanmakta.

Araştırmacılara göre Finliler mutluluk duygularını büyük ölçüde doğayla olan yakın ilişkilerine ve sağlıklı iş-yaşam dengelerine borçlu. Finliler; güçlü refah toplumu, yetkililere duyulan güven, düşük yolsuzluk seviyeleri, ücretsiz sağlık ve eğitimi en önemli unsur olarak görüyor.

İlk onda sadece Hollanda ve Avustralya 15 milyondan fazla nüfusa sahip. İlk 20'nin tamamında ise sadece Kanada ve İngiltere'nin nüfusu 30 milyonun üzerinde.

İşte güncel rapora göre dünyanın en mutlu 20 ülkesi:
1. Finlandiya
2. Danimarka
3. İzlanda
4.  İsveç
5. İsrail
6. Hollanda
7. Norveç
8. Lüksemburg
9. İsviçre
10. Avustralya
11. Yeni Zelanda
12. Kosta Rica
13.Kuveyt
14. Avusturya
15. Kanada
16. Belçika
17. İrlanda
18. Çekya
19.Litvanya
20. Birleşik Krallık

En mutsuz 10 ülke:
134 Zimbabve
135 Eswatini
136. Malavi
137. Botsvana
138. Zimbabve
139. Kongo
140. Sierra Leone
141.Lesotho
142. Lübnan
143. Afganistan

143 ülkenin baz alındığı liste, Oxford Refah Araştırma Merkezi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı ve bir yayın kurulunun tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Almanya’da bahçesine göktaşı düşen Türk aile sonunda kararını verdi Almanya’da bahçesine göktaşı düşen Türk aile sonunda kararını verdi

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.