Pazar günü, Brabant Kessel-Lo bölgesinde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Nevruz kutlamaları sonrasında yaşanan olaylarda, biri ağır 6 kişi yaralandı. PKK yandaşlarının başlattığı olayda polis tazyikli su ile müdahale etti. Olaylardan sonra bir kişi gözaltına alındı. 

Belediye başkanları ve yerel yönetimden farklı siyasetçiler, sükunet çağrısında bulundu.

PKK sempatizanlarından provokatif eylem!
Brabant'taki Kessel-Lo bölgesinde pazar günü düzenlenen Nevruz kutlamalarına Belçika, Hollanda ve Almanya'dan gelen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sükunet içinde geçen kutlama sonrasında PKK ve terörist Öcalan’ın fotoğrafı bulunan bayrakları açan bir grup araç Heusden-Zolder'a doğru hareket etti.

Türk topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Heusden-Zolder Koolmijnlaan caddesine gelen PKK konvoyu, Öcalan ve PKK bayrakları salladı, çevredekilere hakaret etti. Yaklaşık 10 kadar PKK yandaşının bulunduğu bir grup sokakta bir Türk gencini tartaklamaya başladı. Bu durum olayların ateşlenmesine ve kavga çıkmasına neden oldu. 

Türk gencin tartaklandığı haberi üzerine çevredeki Türkler olay yerine gelmeye başladı. Yüzlerce kişinin sokağa döküldüğü olaylar, Lindeman mahallesinde yoğunlaştı.

PKK yandaşlarının Kolderstraat'taki bir evde saklandığını öğrenen Türkler bu evi bastı. Evin camları kırıldı, bazı araçlar zarar gördü. Polis, evi korumaya alarak kalabalığı göz yaşartıcı gazla uzaklaştırdı. Polis daha sonra, mahalleyi kapattı. CARMA polisi tarafından yönetilen operasyona, diğer polis bölgelerinden takviye ekipler de katıldı. Eve saklanan kişiler, ortam sakinleştirildikten sonra akşam saatlerinde polis kontrolünde tahliye edildi.

koolstraat 01 (1)

Kolderstraat’ta yaşanan olayların dışında yakın bölgelerde de farklı olayların çıktığı öğrenildi. Bir benzin istasyonunda bir Türk genç göğsünden aldığı bıçak darbesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 

Her iki grupta da yaralananların olduğu belirtiliyor. İlk belirlemelere göre 1’i, ağır olmak üzere 6 kişi yaralandı ve Heusden’daki hastaneye kaldırıldı. Bu kişilerden 3’ünün daha sonra Genk’deki bir hastaneye nakledildiği öğrenildi.

yaralama belçika

Bugün bölgeden elde ettiğimiz görüntülerde polis araçlarının Pazar günü olayların çıktığı Kolderstraat’taki evin önünde polis araçlarının beklediği görüldü.

koolstraat  polis

Yetkililerden sükûnet çağrısı
Houthalen-Helchteren ve Heusden-Zolder Belediye Başkanları, Heusden-Zolder'deki Sultan Ahmet Camii, Heusden-Zolder Belediye Başkan Yardımcısı Engin Özdemir, Ülkü Ocağı Başkanı Rüstem Savurmuş ve farklı çevrelerden yetkililer ve siyasiler sükunet çağrıları yaptı. 

Özdemir ve Savurmuş’tan Sonhaber’e açıklama
Heusden-Zolder Belediye Başkan Yardımcısı Engin Özdemir Sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının topluma zarar vereceğini vurguladı, son zamanlarda yaşanan etnik gerginlikler sonrasında Türk gençlerine sakinlik çağrısında bulundu. Özdemir, "Heusden-Zolder'da çeşitli toplulukların barış içinde yaşadığını" belirterek, "Şiddet olaylarının topluma hiçbir fayda sağlamayacağını, sağ duyulu davranışın önemini" vurguladı. Özdemir, tüm vatandaşlara provokatif eylemlerden uzak durma çağrısında bulunarak, "Böylesi durumlarda itidal ve sükûnet göstermek, toplumsal barış ve huzurun korunması açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Ülkü Ocağı Başkanı Rüstem Savurmuş ise Türk gençlerine ve tüm topluluklara sükûnet ve kardeşlik çağrısında bulundu. Savurmuş gençleri şiddetten uzak durmaya ve birlikte daha parlak bir gelecek inşa etmeye davet etti. 

Savurmuş, "Terör, hedefine toplumu birbirine düşman ederek ve kaos yaratarak ulaşır. Biz bu tuzağa düşmedik ve düşmeyeceğiz. Vatandaşlarımızı itidale, sakinliğe ve daha çok sevgi ve saygıya davet ediyorum" diye konuştu. Özellikle gençlere seslenen Savurmuş, "Sizler, şiddetin bir parçası değil, ülkemizin ve yaşadığımız yerin parlak geleceğinin bir parçası olarak görülmelisiniz. Geleceğimiz sizlersiniz" ifadelerini kullandı. 

Yaşanan olayın video görüntüleri

Haber ve fotoğraflar: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.