Yakın tarihli bir uluslararası araştırmada, milyonlarca kişinin COVID-19 aşısı verileri analiz edildi. Bulgular aşının yan etkileri arasında kalp kası iltihabı, kalp zarı iltihabı veya nörolojik bozukluklar olduğunu ortaya çıkarttı.

Sekiz farklı ülkeden toplanan 99 milyon aşılı bireyin verilerini kapsayan bu geniş çaplı çalışma, ciddi ancak nadir görülen beyin kan pıhtılaşması, miyokardit olarak bilinen kalp kası iltihabı, perikardit yani kalp zarı iltihabı ve Guillain-Barré sendromu yan etkileri olduğunu gösterdi.

Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olduğu iddia edilen X hastalığı nedir?  Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olduğu iddia edilen X hastalığı nedir? 

Her ne kadar bu yan etkiler nadir olsa da bu tür vakaların tespit edilmesi ve doğru şekilde yönetilmesi önem taşıyor. Bu çalışma, COVID-19 aşılarının etkileri üzerine yapılan ve çeşitli aşı türlerini kapsayan en kapsamlı araştırmalardan biri olarak dikkat çekiyor.

Bu anlamda COVID-19 aşılarının genel güvenliğini destekleyen bulgular sunan araştırma aynı zamanda nadir görülen yan etkilerin de farkında olunması gerektiğini ortaya koymuş oldu.

Araştırmaya göre bu yan etkilerin görülme sıklığı düşük. Örnek olarak, miyokardit vakaları bir milyon kişide sadece 1 ila 10 vakada görüldü. Bu oran, COVID-19 enfeksiyonundan sonra karşılaşılan riskten daha az. Guillain-Barré sendromu ise, milyonda 3 ila 4 vakada tespit edildi.

Aşı bilimi uzmanı Pierre Van Damme, bu tür yan etkilerin nadir olmasına rağmen önemsenmesi gerektiğini vurguluyor. Van Damme bu yan etkilerin bir doktor tarafından tespit edilmesi halinde, durumun ilgili düzenleyici otoritelere bildirilmesi yakından takip edilmesi gerektiğini belirtirken, ayrıca erken teşhisle bazı yan etkilerin tedavi edilebileceğini de vurguluyor.

Bu çalışma, COVID-19 aşılarının etkileri üzerine yapılan en geniş çaplı araştırmalardan biri olarak kabul ediliyor ve farklı aşı türlerinin (AstraZeneca, Pfizer gibi) farklı yan etkilere yol açabileceğini gösteriyor. Araştırma sonuçları, aşıların yan etkilerinin yönetimi ve izlenmesi için önemli bir kaynak teşkil ediyor

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.