Diyabet ilacı olarak piyasaya sürülen ancak zayıflama ilacı olarak da kullanılan Ozempic ile ilgili haberler gündemden düşmüyor. Son zamanlarda özellikle piyasada satılan sahte Ozempic ilaçları konusunda sıkça uyarılar yayınlanıyor. Son yaşanan olayda da bu sahte ilaçlardan kullanan bir kadının komaya girdiği belirtildi.

Sosyal medyada Kim Kardashian ve Elon Musk gibi Ozempic adlı ilacı kilo vermek için 'mucize ilaç' olarak sunmaya başlamasının ardından dünya çapında genel olarak Ozempic kıtlığı yaşanmaya başladı. İlaca olan büyük talebi fırsat bilen suç örgütleri de ambalajları gerçeğinden ayırt edilemez kalitede sahte Ozempic ilaçlarını piyasaya sürdü.  

Ele geçirilen bazı sahte kalemlerde, Ozempic'in şeker seviyeleri ve tokluk üzerinde etkili olan aktif bileşeni semaglutid yerine insülin içerdiği görüldü. Bu durum, sahte kalemleri her hafta vücutlarına enjekte eden insanlar için büyük tehlike yaratabiliyor.

Belçika'da bir kadın Ozempic kalemlerden satın aldığını düşündü, ancak kalemlerin içinde diyabet ilacı yerine insülin bulunuyordu. Bu kalemlerden kullanan kadın komaya girdi. 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) geçtiğimiz sonbaharda sahte Ozempic enjeksiyon kalemleri konusunda uyarıda bulunmuş ve Birleşik Krallık ilaç ajansı MRHA  da geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık'ta bu tür 869 kalem ele geçirildiğini duyurdu.

Hollanda'da Sağlık ve Gençlik Müfettişliği (IGJ) ve Hollanda Diyabet Derneği (DVN) Ekim ayında sahte ilaçlar konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Belçika’da trafik kontrolünde yakalan sürücünün 6 milyon euro ödenmemiş cezası çıktı! Belçika’da trafik kontrolünde yakalan sürücünün 6 milyon euro ödenmemiş cezası çıktı!

Danimarkalı ilaç şirketi Novo Nordisk tarafından üretimi yapılan Ozempic ve Wegovy ilaçları, diyabet hastaları tarafından kullanıyor.  Aynı ilaçlar obezite tedavisinde de reçete ediliyor.

Ozempic nasıl çalışıyor?
Ozempic ve Wegovy, mide, uyluk veya kola haftada bir kez enjekte edilmek üzere tasarlanmıştır. Semaglutide, kan şekeri seviyelerini düşürür ve Tip 2 diyabetli kişiler için çok önemli olan insülini düzenler.  İlaç aynı zamanda bağırsaklarda doğal olarak üretilen glukagon benzeri peptit-1 adlı bir hormonu taklit ederek tok hissettiriyor. Böylece mideyi daha yavaş boşaltmaya teşvik ederek iştahı sınırlıyor. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.