ALDI Almanya, salmonella tespit edilen ay çekirdeklerini geri çağırdı ALDI Almanya, salmonella tespit edilen ay çekirdeklerini geri çağırdı

Tatil sezonu yaklaşırken, gurbetçilerimizin hazırlıkları da artıyor. Bazı gurbetçilerimiz ana vatana havayolu ile gitmeyi planlıyor, bazılarımız ise karayolunu tercih ediyor. Ancak son zamanlarda özellikle sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar karayolu ile gidecek gurbetçilerimizin kafasında karışıklık yaratıyor. 

Bilindiği üzere bu yıl 31 Mart itibariyle Bulgaristan ve Romanya Schengen Bölgesi’nin bir parçası oluyor. Karayolu ile Türkiye’ye giderken yoğun olarak kullanılan bu iki güzergahta yolcuların dikkat etmesi gereken çok önemli bir kural bulunmakta.   

İki ülke 2007'den bu yana Avrupa Birliği (AB) üyesiydi ancak sınırlardan arındırılmış bölgenin bir parçası olmadıkları için yolcuların girişte pasaport göstermeleri gerekiyordu. İki ülkenin içişleri bakanlıkları aralık ayında bazı sınır kontrollerinin kaldırılacağını duyurmuştu. Yapılan açıklamada 
31 Mart’tan itibaren bu iki ülkeye deniz ve hava yolu ile giriş yapan AB vatandaşlarının artık varışta pasaport göstermesine gerek kalmadığı belirtildi. 

Ancak karayolu ile yapılan seyahatlerde durum farklı. Herhangi bir AB ülkesinden bu iki ülkeye karayolu ile (yani araba, tren veya otobüsle) giriş yapacaklar, pasaport kontrolüne tabi tutulmakta. 

Bu nedenle sosyal medya üzerinden yapılan “AB ülkelerinden yola çıkanlar, kapı kuleye kadar kontrole takılmadan gidebilir” şeklinde yapılan sosyal medya paylaşımları gerçeği yansıtmıyor. Tatile çıkmadan önce yapacağınız hazırlıklarda bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor. 

Schengen Bölgesi nedir, ne zaman kuruldu?
Schengen Bölgesi, Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun beş üye ülkesi arasında 10 yıl önce imzalanan Schengen Anlaşması'nın ardından 1995 yılında Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda tarafından kuruldu. Bunu, dokuz ülkenin daha serbest dolaşım alanına dahil edilmesini sağlayan başka anlaşmalar izledi.

Romanya ve Bulgaristan'ı saymazsak Schengen bölgesi 27 ülkeden oluşuyor. Schengen Bölgesi’ne en son katılan ülke Hırvatistan.

Bulgaristan ve Romanya’nın  Schengen Bölgesi’ne kısmen katılması için varılan anlaşma sadece hava ve deniz yolunu kapsıyor. İki ülkenin kara sınırlarının da Schengen bölgesine açılabilmesi için yapılan görüşmelerin önümüzdeki yıl devam etmesi öngörülüyor.

Schengen Bölgesi’nde her yıl 1.25 milyar seyahat gerçekleşiyor ve her gün 3.5 milyon kişi üye ülkelerin sınırlarını geçiyor.  Yirmi üçü AB üyesi, dördü ise Avrupa Serbest Ticaret Birliği'ne bağlı devletler olan Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.