Canlı doğan birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 lira tutarında annelere maddi yardım yapılıyor. Bu yardım parasından yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri de yararlanabiliyor. Bu yardımı almak için gurbetçi anneler başvurularını büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığı ile yapmaları gerekiyor.

Doğum yardımı başvurusunda Türk vatandaşı ve sağ ise anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılması şartı aranıyor. Diğer taraftan annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmiş olması halinde başvuru Türk vatandaşı olan baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından, anne ve babanın her ikisinin de vefat etmiş olması halinde çocuğun kanuni temsilcisi tarafından başvuru yapılması şartı bulunuyor.

Bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için geçerli. Öncesinde doğum yapan çocuklar için bu hak talebinde bulunulmamakta. Bu tarihten sonra doğum yapan her çocuk için başvuru süresi 5 yıl. 5 yıl içerisinde başvuru yapmak gerekiyor. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi’nde yer alan nüfus kayıtları esas alınarak yapılıyor. Başvuru sırasında istenilen Doğum yardımı başvuru formu (İlgili kurum size bu evrakı verecektir.) Anneye ait kimlik fotokopisi, bebeğin kimlik fotokopisi yeterli olacak.

turizmavrupa